Terenska nastava učenika razredne nastave u Čakovec

18. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ i 4. ASSITEJ Croatia World Collaboration

Terenska nastava u Čakovcu

U srijedu, 14. listopada 2015. godine krenuli smo u Čakovec svojim školskim autobusom. Kad smo stigli u Čakovec, na Autobusnom kolodvoru smo pojeli svoje prve sendviče. Nakon male užine, otišli smo u Centar za kulturu pogledati kazališnu predstavu Darmarzemska. Predstava je bila: lijepa, strašna, smiješna i jako mi se dopala. Po kiši smo otišli u muzej, točnije Arheološki odjel Muzeja Međimurja gdje smo sudjelovali u radionici „Igrom u prapovijest“.U muzeju smo gledali prezentaciju o pračovjeku, a onda smo radili vaze i tanjure od gline. Ja sam tkao na starinskom stanu i napravio tkaninu koju sam poklonio mami. Bilo mi je lijepo i puno toga sam naučio. Kući smo se vratili u 14,00 sati umorni i mokri, ali sretni.

Matija Kramar, 4.j

Nagrade na 18. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej -a.
 

Prepričavanje  dječje  kazališne predstave

          Učenici razredne nastave Osnovne škole Hodošan  14. listopada 2015. godine gledali su  dječju kazališnu predstavu u Centru za kulturu Čakovec. Neobičnu  predstavu pod naslovom ,,Darmarzemska'' izveli su glumci Gradskog kazališta lutaka Split. Autorica teksta i redateljica predstave je Olja Lozica. Glavni likovi bili su: djevojčica Marija, koju je glumila Andrea Majica, dječak Dario kojeg je glumio Nikša Arčanin i susjed kojeg je glumio Petar Konkoj. Glavni glumci jako su dobro odglumili djecu iako su odrasli ljudi.

          Dječak i djevojčica morali su biti sami u dječakovom stanu jer su im roditelji otišli na posao. Bili su iste dobi, ali Darija je zanimala znanost i knjige,  a Mariju igračke. Dario je bio uredan, a Marija neuredna. Najednom je nestala struja, a oni su počeli maštati nestvaran svijet. Crtali su kredom po zidu, tj.  kulisama: velika vrata, ormariće, ladice, prozor, stol, stolce, nacrt i mikrovalnu. Što su nacrtali mogli su izvaditi van iz zida. Govorili su izmišljenim neobičnim jezikom, ali su se međusobno razumijeli. Netko im je pokucao na vrata. Dok su ih otvorili zagrmjelo je i sjevnulo, a pred vratima je stajao veliki, strašan susjed. Sve ih je to jako prestrašilo pa su brzo zalupili vratima i pred njih stavili ormarićr i ladice. Zajednički su pokušavali riješiti sve probleme i jedan drugome su pomagali. Imali su žarulju koja je svjetlila u njihovoj ruci. Kad ju je držao Dario žarulja ga vrijeđala. Marija je vidjela da se Dario rastužio pa mu je uzela žarulju iz ruke i zatvorila je u ormar. Redateljica je najbolje prikazala nestvarni svijet upotrebom raznih efekata: škripanjem poda, grmljavinom, glazbom, raznim zvucima i šumovima, dimom, rasvjetom i velikim balonima od sapunice. Na kraju je došla struja, a nestvarni svijet ,,Darmarzemska'' je nestao. Dječak i djevojčica normalno su govorili, a susjed je došao u dječakov stan kao normalan čovjek, nije bio velik i strašan. Susjed im je govorio da ih je došao posjetiti da ih ne bude strah zbog nestanka struje, a oni su mu zalupili vrata pred nosom i napravili mu kvrgu na glavi, navlačili su mu nogu i uzeli cipeli. Napravili su pravi darmar u stanu.  Oboje su se jako sramili, a on je shvatio da su to sve napravili zbog staha i oprostio im. Shvatili su da su sličniji nego što su prije mislili. Mariju je razveselilo što su postali prijatelji pa ga poljubila.

          Mislim da je predstava razumljiva i napeta. Osobito me se dojmilo kad su radili velike balone od sapunice. Nije me ništa uplašilo niti nasmijalo. Naučio sam da moramo prihvaćati međusobne različitosti i više se družiti sa svima. Također sam shvatio što znači narodna poslovica ,,U strahu su velike oči.''

Mateo  Čanadi, 4.p

Kazališna predstava Darmarzemska

               U srijedu 14.10.2015. smo išli na kazališnu predstavu sa školom. Glumili su samo troje glumaca. Najstrašnije je bilo kad se pojavljivao zli susjed, koji je takav bio u dječjoj mašti. Predstava je bila lijepa. Prijateljica i ja smo na kraju predstave dobile autograme od glumaca.

Jana Jurgec, 3.h

               Kad smo došli u dvoranu ugodno smo se smjestili. Predstava je počela. Glumci su imali ploču na kojoj su crtali sa kredom. Sve što su nacrtali im se i ostvarilo. Nacrtali su stol, stolice, šalicu, zdjelu i svjetiljku. Tako su se dugo igrali i neobično govorili. Bilo mi je jako lijepo.

Lana Blagus, 3.h

Posjet pošti u Čakovcu

               Vozili smo se u autobusu do Čakovca. Izašli smo iz autobusa, jako je padala kiša. Našli smo se u pošti. Tamo smo ''našli'' mog tatu koji je radio na pultu. Govorio nam je nešto o pošti. Dobili smo razglednice.

Ivan Vlahek, 3.h

 Posjetili smo Muzej Međimurja

 

Prvo smo se smjestili u jednu lijepu prostoriju. Teta nam je prikazala prezentaciju kako se živjelo u prapovijesti. Upoznali smo kako su živjeli praljudi i još kako su izrađivali sjekire, noževe, posuđe,kako su tkali,kako su pričvršćivali odjeću, izrađivali narukvice i ogrlice.

Poslije smo mi izrađivali. Jedni su radili s glinom, a drugi na tkalačkome stanu. Ja sam radio s glinom. Izradio sam glinenu posudu. Poslije smo samo za zabavu radili drvene ogrlice.

Bilo mi je jako lijepo. Nadam se da ću više puta posjetiti taj muzej. Jako brzo je prošlo.

Dominik Blagus, 4.h

U muzeju

         Učenici 4. razreda naše škole posjetili su Muzej Međimurja u  Čakovcu. U muzeju su nam organizirali radionicu u kojoj su jedni učili tkati na tkalačkom stanu, a drugi su glinom oblikovali predmete iz prapovijesti.

        Prvo smo imali malu prezentaciju o pračovjeku i predmetima iz njihova doba. Nakon prezentacije počeli smo s radom. Ja sam oblikovala zdjelicu od gline. Zdjelica koju sam izradila nije ispala baš savršena. Naučila sam da taj posao i nije jednostavan. Kada smo završili svoje djelo izrađivali smo nakit pomoću drvenih perlica.

       Bilo mi je zanimljivo i poučno.

  Lea Kovač

Voditeljica: Lidija Kovačić Faić, a pratitelji su svi / sve učitelji/ce razredne nastave

Broj učenika: 115učenika razredne nastave + 10 pratitelja

Ciljevi i zadaci nastave: - gledanje lutkarske kazališne predstave; posjet knjižnici i muzeju - ponavljanje pravopisnih pravila kod pisanja naziva naselja, ulica, trgova i ustanova - njegovanje pristojnog ponašanja na javnim mjestima.

Centar za kulturu

18. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ i 4. ASSITEJ Croatia World Collaboration

 

Vrijeme realizacije srijeda, 14. listopada 2015. (srijeda)

1.h, 2.h i 4.h – 1. sat redovita nastava – Sat razrednika: Posjet ustanovama, ponašanje na autobusu

 

Polasci autobusa prema Čakovcu:

Autobus 1.:

Polazak u 8,10 iz Hodošana – ulazi 3.h, svi učenici PŠ Sveti Juraj u Trnju i PŠ Palinovec - vožnja do autobusnog kolodvora

Autobus 2.:

Polazak u 9,10 iz Hodošana – ulazi 1.h, 2.h i 4.h - vožnja do autobusnog kolodvora

 

 

1. i 2. razred

  • 9,00 - 9,50  RAZGLED GRADA 

Knjižnica i čitaonica Nikole Zrinskog Čakovec

(PŠ Palinovec – jedna učiteljica po izboru)

  • 10,00 h   GKL Split – predstava Darmarzemska  50 min.

  • 11 – 12 h  2 x 30 minuta                         60 min.

  • 11:00 – 11:30 1.h+1.p + 2.p = 31 učenik

  • 11:30 – 12:00 2.h+1.j+2.J = 29  učenika

Obrada i primjena sadržaja prema Nastavnom planu i programu.

Autobus s autobusnog kolodvora polazi u 12,10

 

3. i 4. razred

 

  • 10,00 h   GKL Split – predstava Darmarzemska  50 min.

  • 11:30 – 13:00 MUZEJ  3 i  4.r.                                            90 min

Etno                            3.hjp 26 učenika

Arheološka                   4.hjp 29 učenika

  • 13 – 14 h        RAZGLED GRADA I PARKA                     30 min.

Obrada i primjena sadržaja prema Nastavnom planu i programu.

Autobus s autobusnog kolodvora polazi u 13,30
 

Način vrjednovanja rada učenika i grupe:  Učenici opisuju svoje doživljaje u obliku sastavaka i crteža, pišu izvještaje, koje objavljujemo na školskim internetskim stranicama.

 

 

Nagrade na 18. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej -a.
16.10.2015.

Čakovec 2015., festival, novosti, Susret ASSITEJ 2015.
Bremenski sviraci- Kazalisna družina Pinkle, Čakovec
Najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem Susretu u Čakovcu proglašena je predstava „Bremenski svirači“ Kazališne družine Pinklec, a autorski tim Radovan Ruždjak, Aleksandra Naumov i Damir Klemenić podijelili su nagradu za najbolju režiju predstave „Neispričana bajka“, Gradskog kazališta Scena Gorica.

Brojna čakovečka publika uživala je u predstavama kazališta za djecu i mlade iz čitave Hrvatske od 10.do 15.listopada 2015. Po izboru 10 predstava selektorice Renate Carole Gatice stručni žiri u sastavu Anica Tomić, redateljica, Nikola Zavišić, redatelj i Igor Ružić, kazališni kritičar, dodijelio je nagrade najuspiješnijim predstavama u više kategorija.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi “Bremenski svirači” Kazališne družine Pinklec, iz Čakovca.
Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Radovanu Ruždjaku, Aleksandri Naumov i Damiru Klameniću za predstavu “Neispričana bajka” Gradskog kazališta Scena Gorica, Velika Gorica.
Nagrada za najbolji dramski tekst dodjeljuje se Olji Lozici za predstavu „Darmarzemska“ Gradskog kazališta lutkaka Split.
Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Igoru Vasiljevu za predstavu “Darmarzemska” Gradskog kazališta lutaka Split.
Nagrada za najbolju scensku glazbu dodjeljuje se Glazbenom laboratoriju FOO -RA u predstavi “Neispričana bajka“ Gradskog kazališta Scena gorica, Velika Gorica .
Najbolja glumačka ostvarenja:
Za najbolje žensko glumačko ostvarenje (dvije ravnopravne nagrade) : Aleksandra Naumov za ulogu u predstavi „Neispričana bajka“ Gradskog kazališta Scena gorica, Velika Gorica i Andrea Majica za ulogu u predstavi “Darmarzemska“ Gradskog kazališta lutaka Split.
Za najbolje muško glumačko ostvarenje (dvije ravnopravne nagrade): Damir Klemenić za ulogu u predstavi „Neispričana bajka“ Gradskog kazališta Scena gorica, Velika Gorica i Petar Cvirin za ulogu u predstavi „Kraljević i prosjak“Gradskog kazališta Žar ptica.


Ovogodišnji Susreti obilovali su brojnim popratnim programom.

Croatia World Collaboration
Hrvatski centar Assitej organizirao je konferenciju regionalnih centara Assitej-a Mreža Europa 8+. ugostivši mlade producente iz, Mađarske, Italije, Srbije i Hrvatske.

Predstavili su scenu i tendencije kazališta za djecu i mlade iz svojih zemalja te radili na budućim zajedničkim projektima.
Prikazana je i izložba sedamdeset godina rada i postojanja Tandarica Teatra iz Bukurešta, Rumunjska.
U sklopu ovogodišnjih susreta održana je radionica Svetlane Patafta, glumice iz Zagreba „Obiteljsko razigravanje za djecu i roditelje“. Cilj radionice je da djeci i njihovim roditeljima pruži mogućnost zajedničke kreacije prvenstveno kroz dramsku igru, a u kombinaciji s drugim umjetnostima i vježbama Rainbowkids yoge za djecu i obitelj koje se koriste kao elementi dramske igre.

Tema okruglog stola na kojem su sudjelovali članovi Assitej-a i žirija bila je Kriteriji vrednovanja kvalitete kazališnih predstava, razvoj i usmjerenja.

Detaljni program za 3. i 4. razred:

 

Učenici 3.r. – 26 učenika sudjeluju na muzejskoj kreativnoj radionici Kaj se v hiži zbiva?

 

Radionicom Kaj se v hiži skriva? sudionici se upoznaju s prošlošću svojeg zavičaja. Želi im se dočarati jedan njezin dio, dio prošlosti koji se oslanja na ruralnu tradiciju. Sudionici će se uz multimedijalni prikaz, frontalni razgovor, igrom i različitim muzejskim pomagalima upoznati s nekadašnjim stilom građenja kuće u Međimurju, rasporedom u njoj, ulogama koje je tko u obitelji imao, dok će se na kraju upoznati s različitim predmetima koji su bili korišteni u kućanstvu. Uz funkciju predmeta, sudionici će upoznati i lokalno nazivlje i uvidjeti razlike i bogatstva različitih dijelova Međimurja. Kako su predmeti sastavni dijelovi muzejskih zbirki, sudionici će imati izravan doticaj s predmetima te će se kroz te predmete i određene zadatke upoznavati s radom kustosa i zadaćom muzeja, vrijednošću starih predmeta, te uočiti da su se tijekom povijesti mijenjali alati i stil života. Svaki sudionik na kraju izrađuje svoju kućicu koju će izložiti u svojim učionicama. Svrha radionice je: upoznavanje s poviješću zavičaja, s tradicijskim, ruralnim načinom života i s radom muzeja i kustosa. Razvijanje svijesti o bogatstvu kulturne baštine, uočavanje vrijednosti predmeta iz prošlosti, razvijanje pravilnog ponašanja u muzeju i sličnim kulturnim institucijama. Program traje 90 min.

(Voditelj: Jelena Tisaj, voditelj Etnografskog odjela)

 

Učenici 4.r. – 29 učenika sudjeluju na muzejskoj kreativnoj radionici Igrom u prapovijest

 

Igrom u prapovijest je edukativna i kreativna radionica za djecu od 5 do 10 godina. Osmišljena je kao program popularizacije arheologije, te upoznavanje djece s najstarijom prošlošću kroz aktivno učenje i kreativnu aktivnost. Radionica je zamišljena kao kombinacija arheološke prezentacije, kreativne radionice i arheološke izložbe.

Arheološka prezentacija je zamišljena kao kombinacija powerpoint prezentacije i razgovora s djecom. Usmjerena je na poticanje interesa za arheologiju i arheološku baštinu, a djeca će se na njima prilagođen način upoznati sa najstarijim razdobljem ljudske povijesti – prapoviješću. Kroz priču o prapovijesnim razdobljima, kulturama i tehnologijama prapovijesnog čovjeka, do karakterističnih predmeta i značajnih nalazišta djeca će upoznati prapovijesni način života prostora Međimurja. Kreativnom radionicom omogućiti će se kreativno izražavanje djece kroz modeliranje u glini na način prapovijesnih lončara, učenje vještina tkanja na tkalačkom stanu, te izradu nakita po uzoru na onaj iz prapovijesnih razdoblja. Manjom pak će se izložbom karakterističnih prapovijesnih predmeta iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec djeci omogućiti doživljaj izravnog kontakta sa muzejskim predmetima. Program traje 90 min.

 

(Voditelj: Branka Marciuš, voditeljica Arheološkog odjela)