Terenska nastava

u srijedu, 27. rujna 2018.

 

Galerija fotografija by Anastazija A. Balent - Galerija fotografija by Liljana Kralj

U srijedu, 27. rujna 2017. g., učenici 3. i 4. razreda OŠ Hodošan, krenuli su autobusom u Zagreb. Na putu do Zagreba bilo je veselo. Kad smo stigli, prvo smo ugledali toranj na Sljemenu. Posjetili smo Trg bana Josipa Jelačića. Na trgu smo vidjeli maketu Zagreba, kip bana Josipa Jelačića i bunar Manduševac. Krenuli smo prema uspinjači i njome smo se vozili do kule Lotrščak. Nakon toga, otišli smo na Markov trg na kojem se nalazi crkva svetog Marka, zgrada Hrvatskog sabora i Vlade. Prošli smo kroz Kamenita vrata i fotografirali smo se ispred kipa svetog Juraja, zaštitnika naše župe Sveti Juraj u Trnju. Put nas je doveo opet na Trg bana Jelačića i ulice Ilice. U toj najduljoj ulici nalazi se Muzej Iluzija kojeg smo posjetili i vidjeli puno zanimljivosti. Nakon dobre zabave, posjetili smo Hrvatski školski muzej u kojem smo saznali kako su djeca prije živjela i kakve kazne su dobivali. Najviše su mi se svidjeli Muzej iluzija i Kamenita vrata. Nakon prekrasno provedenog dana, vratili smo se svojim kućama, umorni, ali sretni!

Nikolina Kramar, 3.j 

 

Autobusom smo se vozili do Zagreba, vožnja je trajala oko jedan sat. Dok smo stigli u Zagreb, najprije smo u vožnji vidjeli Medvednicu i toranj na vrhu Sljemena.  Kod prvog izlaska iz autobusa, šetali smo do uspinjače koja se nalazi u Ilici. Uspinjačom smo stigli do kule Lotrščak  gdje se nalazi Grički top. Njegov hitac čuli smo točno u podne. Šetali smo do Markova trga. Tu se nalazi Hrvatski sabor i zgrada Hrvatske vlade. Vidjeli smo i kip Matije Gupca kako gleda na zgradu Sabora.  Dalje smo šetali do Kamenitih vrata gdje smo se pomolili. U katedrali smo vidjeli sveca Alojzija Stepinca u njegovoj prirodnoj veličini. Nastavili smo šetnju po najduljoj ulici u Zagrebu, Ilici. U Muzeju iluzija sam vidio nešto vrlo neobično, iluzije koje nikad prije nisam vidio i to me jako razveselilo. U Hrvatskom školskom muzeju smo vidjeli mnoge stare, školske običaje iz davnog vremena hrvatskog školstva. U Zagrebu mi je bilo jako zanimljivo i lijepo. Na povratku kući smo se zaustavili na jednoj benzinskoj pumpi. Bio je to prekrasan posjet Zagrebu!

Matija Čavlek, 3.j

U srijedu su učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Hodošan posjetili grad Zagreb. I ovaj put vozili smo se autobusom. Polazak autobusa bio je u 7: 45 sati. Vozeći se prema Zagrebu, vidjeli smo Sljeme i toranj na samome vrhu. Na ulazu u Zagreb uočili smo zvonike katedrale na Kaptolu, kojim smo poslije prošetali. Krenuli smo najprije na Gradec. Gore smo se vozili uspinjačom, bilo je zabavno. Gradec je stari dio grada. Na njemu se nalazi kula Lotrščak u kojoj je smješten Grički top, koji svakog dana pucnjem označava podne. Došli smo na Markov trg i vidjeli smo crkvu svetog Marka. Crkva ima zanimljiv krov na kojem su grbovi grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Na trgu svetog Marka nalazi se Hrvatski sabor. Prošli smo pored Krvavog mosta koji je nekad dijelio dva grada, Kaptol i Gradec. Prešli smo Kamenita vrata u kojima smo se pomolili. Šetali smo Ilicom te smo posjetili Muzej iluzija u kojem je bilo jako zanimljivo i nezaboravno. Posjetili smo i Hrvatski školski muzej koji se nalazi u blizini Hrvatskog narodnog kazališta. Vidjeli smo pločice na kojima su djeca pisala u školi. Bilo je zanimljivo vidjeti kako su nekad izgledale učionice i razni školski predmeti. Mislim da je to bio jako zanimljiv, poučan i dugačak dan. Zadovoljni, ali iscrpljeni, jedva smo čekali da malo sjednemo u autobusu  i da krenemo kući.  

Velina Šegović, 3.j

 

Autobus je došao po nas u Palinovec u 7,45 h. Vodič Dejan nas je dočekao u autobusu sa ostalim učenicima iz Hodošana i Svetog Jurja. Na putu smo imali kratku pauzu.

Kada smo stigli u Zagreb, vodič nas je poveo do zdenca Manduševac. Ispričao nam je legendu kako je Zagreb dobio ime. Zatim smo hodali Ilicom – najduljom ulicom u Zagrebu. Došli smo do uspinjače kojom smo se popeli do kule Lotrščak na Gradecu. Dejan nam je ispričao priču o Gričkom topu.

Krenuli smo do Trga svetog Marka. Tamo smo vidjeli zgradu Sabora i naše vlade. Kada smo došli do katedrale bilo je podne i svi smo u tišini čekali da pukne grički top. Veselo smo uzviknuli kada je puknuo. Preko Trga bana Josipa Jelačića otišli smo do Muzeja iluzija. Tamo smo vidjeli mnogo optičkih iluzija. Najviše nam se svidjela crno-bijela soba u kojoj nam se vrtjelo u glavi.

Opet smo hodali po gradu. Na ulicama je bilo mnogo pješaka, vozila, tramvaja. Došli smo do HNK. Tamo smo se fotografirali. U Hrvatskom školskom muzeju kustosica Sanja nam je govorila i pokazivala kako su se učenici i učitelji u prošlosti ponašali u školi i izvan nje. Vidjeli smo kakve su imali knjige, iz čega su učili i gdje su pisali. Na kraju je obukla jednog dječaka i djevojčicu u školsku uniformu.

Umorni smo došli do autobusa. Na putu kući opet smo imali pauzu. Vozač Damir nas je sretno dovezao kući. Puno smo toga vidjeli i naučili.

Grupni rad: Paula, Marina, Pele i Alex – 4.p

 

Posjetio sam Zagreb

Dana 27. rujna zajedno sa svojim prijateljima iz razreda i učenicima četvrtog razreda posjetio sam Zagreb. Vozili smo se autobusom kroz različita mjesta. Vidio sam kroz prozor brežuljkasti zavičaj. Kad smo stigli u Zagreb prvo smo pogledali maketu grada Zagreba. Nakon toga otišli smo pogledati zdenac na Trgu bana Josipa Jelačića. Zove se Manduševac, a ime je dobio po djevojci Mandi. Vodič nam je ispričao kako je Manda srela viteza koji ju je zamolio vode. Rekao joj je da zagrabi vodu i tako je grad Zagreb dobio ime. Zatim smo šetajući niz ulicu došli do Uspinjače. Nekoliko mojih prijatelja i ja vozili smo se Uspinjačom do Gornjeg grada Gradeca. Tamo smo vidjeli Grički top. Od vodiča smo saznali da top svaki dan točno u 12,00 sati puca. Tada smo išli na Markov trg. Tamo smo vidjeli crkvu sv. Marka. Saznali smo da je pred tom crkvom na crvenim pločicama bio mučen Matija Gubec, vođa seljaka. Nakon toga došli smo do Kamenih vrata. Vodič nam je na krovu zgrade pokazao buzdovan. Poslije toga smo vidjeli kip sv. Jurja na konju koji je ubio zmaja. Tada smo išli do Donjeg grada Kaptola. Posjetili smo i katedralu. U njoj je spomenik posvećen Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu. Tada smo pješke došli do Muzeja iluzija. Tamo smo svašta vidjeli i načudili se. Prošli smo kraj HNK gdje smo se i poslikali. Bili smo i u Hrvatskom školskom muzeju. Prošli smo kroz puno soba i dosta smo saznali o prošlosti školstva. Kad smo došli do zanimljive prostorije tamo smo nešto čitali. Čitali smo pjesmu Grigora Viteza „Kad bi drveće hodalo“ i zagonetke. U muzeju smo vidjeli i stan Mate Lovraka koji je napisao hrabru priču „Vlak u snijegu“. Nakon toga smo otišli kući. Put je bio naporan i mi smo bili umorni, ali bilo nam je lijepo o jako smo se zabavili.

 Teo Krznar, 3.h

 

 

 

Naziv aktivnosti:

 Terenska nastava – Povijesna jezgra grada Zagreba  (3.hjp, 4.hjp) -  27.rujna 2017.

Zaduženi voditelji:

 L.Kralj i razrednici učenika 3. i 4. razreda: Lj. Zelenić, S. Rašan, A. A. Balent i D.Balent

Broj učenika:

60

Ciljevi i zadaci nastave:

- Upoznavanje povijesnih sadržaja o gradu Zagrebu ( stručno vodstvo)

- Posjet Muzeja iluzija (Preko 70 eksponata će učenike navesti da kroz zabavne i atraktivne varke, nauče nešto novo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te će moći bolje razumjeti zašto  oči vide stvari koje mozak ne razumije. Na samom kraju će upoznati igru s didaktičko-logičkim igračkama i zagonetkama, sa mnogo, mnogo zabave!)

- Posjet Hrvatskom  školskom muzeju (U muzeju će učenici upoznati zbirke učila, nastavnih pomagala i školske opreme, radova učenika i nastavnika, likovnih radova, udžbenika i priručnika, školskih propisa, arhivska zbirka, zbirka fotografija te dokumentacija o školstvu.

- Poticati učenike na kulturno ponašanje u muzeju i na javnim  

  mjestima

Detaljni plan puta:

Okupljanje pred školama, vožnja autobusom do Zagreba i povratak

Što je potrebno osigurati:

Prijevoz autobusom,

Trošak po učeniku

100 kn

Put financira:

roditelji

Način vrjednovanja rada učenika i grupe:

Učenici sami vrednuju rad  i aktivnosti u pojedinoj grupi uz pomoć učitelja

Ostalo, napomene…: