Rezultati natjecanja (tablice od školske do svjetske razine)

Napomena: izrazi koji se u ovom dokumentu koriste za osobe u muškom rodu su neutralni i odnose se na muške i ženske osobe.

 

Podmladak Crvenoga križa - IV. međužupanijsko natjecanje mladeži Crvenoga križa u Lepoglavi

Znanje, trud i sreća na našoj strani

Do posljednje ekipe

U Hodošanu i Gornjoj Radgoni kao slatka šala zvučale su riječi fenomenalne voditeljice ekipe prve pomoći podmlatka CK OŠ Hodošan Ane Zrna: “Mi ćemo ići u Rijeku. Volimo Rijeku. Mi smo, dragi prijatelji Slovenci, prvaci našeg regionalnog natjecanja…“ i slično. Na kraju se ostvarilo - prekrasna djeca, prekrasne učenice i voditeljica opravdale su ulaganja OŠ Hodošan i Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec u sustavni rad s mladima i ove grupe.

Sve je počelo na županijskom natjecanju u Hodošanu gdje su pobjedu odnijele ekipe podmlatka OŠ Hodošan i mladeži Gimnazije Čakovec. Nastavilo se međunarodnim iskustvom podmlatka na IV. regionalnom natjecanju ekipa prve pomoći u Gornjoj Radgoni koja se održala u okviru Europske kampanje o sigurnosti u prometu. U konkurenciji ekipa s područja Ljutomera, Gornje Radgone i Lendave, pomladak OŠ Hodošan osvaja drugo mjesto u praktičnom dijelu natjecanja i sedmo u ukupnom redoslijedu uspjeha natjecanja. To je bio uvod u ovogodišnje 4. međužupanijsko natjecanje mladeži Crvenoga križa Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije koje je održano u OŠ Ante Starčevića  Lepoglava

Ovdje moramo spomenuti kako Međimurska županija na međužupanijskim natjecanjima nastupa od 2009. godine i to samo s jednom ekipom podmlatka i jednom mladeži. Varaždinska županija nastupa s tri ekipe podmlatka i dvije – tri mladeži, a Krapinsko- zagorska županija do 7 ekipa podmladaka i 7 ekipa mladeži. Na natjecanju, dakle redovito sudjeluje ukupno 17-18 ekipa od čega naših dvije. A score naših ekipa na prva tri natjecanja bio je za pomladak dva prva mjesta i jedno treće (Mala Subotica, Domašinec i Hodošan), a za mladež 3 druga mjesta (Gimnazija Čakovec). Na državnom imali smo jedno treće mjesto podmlatka (Domašinec).

            Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec organiziralo je prijevoz autobusom. Vozač Božidar Medvar u Lepoglavu je sigurno dovezao ekipu Gimnazije u sastavu: mentor Krešimir Trojko i članovi Monika Furdi, Simona Marčec, Tajana Jančec, Lea Novaković, Sandro Vuk i Luka Goleš, ekipu podmlatka OŠ Hodošan u sastavu: mentorica Monika Kanižaj i članice Ana Zrna, Ivana Vuk, Martina Halić, Patricija Furdi, Sara Sabol i Nikolina Zrna, liječnice i druge članice i članove povjerenstava: Nikolu Dragosavca, Dubravku Kečkeš, Sanju Goleš, Karlu Sabolek, Alenku Novak, Štefaniju Minuvranu, Tanju Kamenar i Hrvoja Novaka. U autobusu i kasnije natjecanju svoje su mjesto zauzeli predsjednik GDCK Čakovec Mladen Valkaj, ravnateljica Nada Špoljarić, dopredsjednik Antun Halić, članica UO Zdenka Lipić, volonteri Dubravka Novak i Josip Horvat, član NO GDCK Dušan Lapov, djelatnik GDCK Željko Kamenar i ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić. Ravnatelj je rekao: „Direktni sam svjedok odrastanja ekipa podmlatka i mladeži Crvenoga križa. Naše nove generacije učenika zadržale su naslijeđe i uspjehe proteklih generacija. Nadam se da će ove natjecateljice danas opravdati ponajprije svoja očekivanja a zatim i očekivanja svih nas“

            Organizatori su pripremili zaista sve potrebno. Ravnatelj OŠ Ante Starčevića Ratko Tomić na uvodnoj priredbi upoznao nas je s dugom povijesti visokog školovanja u Lepoglavi. Nazočne je pozdravio dogradonačelnik Lepoglave Alojz Gredelj. Natjecanje je krenulo po složenom planu vježbi i pisanja testova. Za vrijeme natjecanja za goste je organizirano turističko razgledavanje Galerije Jamnić, Galerije čipke, Crkve reda Pavlina... U slobodnom vremenu najviše vremena sam proveo sa Slavkom Pečevskim, inženjerom laboratorijske tehnike, koji je godinama radio kao rukovodilac, savjetnik, volonter organizacija Crvenoga križa u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji (ili prije 1990. godine. u njihovoj Zajednici općina…). Pokazao se kao neiscrpni izvor informacija o djelatnosti transfuzije i dobrovoljnog davalaštva krvi na ovim područjima.

S ekipama nismo smjeli niti mogli komunicirati. Borili su se sami i uspjeh postigli bez naše pomoći. Pratio sam ekipu podmlatka sve od prve vježbe, pa preko zimskih i proljetnih priprema, natjecanja i gostovanja. Pomagala nam je doktorica Gabrijele Turk te šminker Boris Barić. Ovo je jedna vesela družina, ima svoj motor zvan Ana koji sve pokreće ili zaustavlja. Dobile su priliku i uz svoj veliki trud, sate vježbe i učenja, pokazale i svoje glumačke sposobnosti. Kao da su nastupale po Broodwayu. Zujale su naokolo kao roj, a sve su toliko različite kao šest svjetova. Pomagao sam im u dobrom doziranju sadržaja i vježbi.  … Izdržale su. Sjajne solistice u odličnoj zajedničkoj živoj slici. Otvoreno su vjerovale u uspjeh, promovirale svoj rad po školi i okolici.

            Kad smo se vratili s obilaska grada kod škole se začula cika, vika… Poletjele su mi moje učenice u zagrljaj: „Prve smoooooooooooooo!!!“. Euforija je trajala dugo – i za vrijeme dok se saznalo da postoje žalbe, pa dok se žalbeni postupak odužio, pa do vremena kad smo pozvani u dvoranu na proglašenje rezultata. Jeste li gledali dragi čitatelju izvrsnu, a mislim uskoro i kultnu emisiju „Do posljednjeg zbora“. S knedlom ushićenja u grlu, zajedno s brojnom ekipom iz Međimurja, čekali smo sve do zadnjeg trenutka kada su proglašeni rezultati manje uspješnih, pa treće ekipe, pa druge – e tu se već sve znalo. Pokazala je naša ekipa neskrivenu radost kakvu nije pokazao nitko. A ja sam odahnuo, duboko, duboko. Hvala cure na tom trenutku!! Gimnazija Čakovec ovaj puta nije uspjela osvojiti odličja. Završili su na četvrtom mjestu, ali ekipu iz Hodošana nesebično su podržali.

            Eto sada potvrde da prijašnji rezultati nisu bili izmišljeni. Potvrđen je rad, vježba, samoodricanje. Slijedi opet tvrdi rad do Rijeke. Prvi tjedan odmor – djevojke primaju sakrament Svete potvrde u subotu. Svojim rezultatom na tronu su se pridružile prvakinjama Međimurja i trećeplasiranim na međužupanijskom natjecanju  u predmetu Katolički vjeronauk, ali, znate li da su u obje ekipe Martina Halić i Sara Sabol! Prve male, slatke nagrade stižu. Nadamo se da ćemo za ove ekipe naći prikladnu veliku nagradu bez obzira na uspjeh u Rijeci. Stižu i prvi rezultati drugih natjecanja – prvi znani protivnik bit će iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije - dolazi ekipa Gradskog društva Crvenog križa Slatina, tj. OŠ Josipa Kozarca – Slatina, druga OŠ Braće Radića Koprivnica…. (Tekst i slike: raw)