Rezultati natjecanja (tablice od školske do svjetske razine)

Napomena: izrazi koji se u ovom dokumentu koriste za osobe u muškom rodu su neutralni i odnose se na muške i ženske osobe.

 
Tehnička kultura

***Najnovije vijesti uvijek su najviše... školsko natjecanje  - županijsko natjecanje  - državno natjecanje

On je ponos naše škole jer zajedno s ekipom vjeroučenica ide na državno natjecanje. Iz tehničke kulture  je postigao odlične rezultate koji su ga plasirali na državno natjecanje. On je Mihael Kolarić.

Uvodna pitanja

 

Znači, Mihaele, predstavi nam se, reci nešto o sebi... Što radiš u slobodno vrijeme?

Dakle, moje ime već znate, pohađam OŠ Hodošan, idem u 7.a razred, imam 13 godina i volim tehniku. U slobodno vrijeme igram računalne  igrice i radim neke stvari od drva. Također, puno se družim s prijateljima i igram sa životinjama.

 

Školsko:

 

Našu školu si ponosno predstavljao na školskom natjecanju pa mi malo opiši kako su prošle pripreme za školsko natjecanje.

Učitelj, moj mentor, Kristijan Ovčarić, od samoga početka trudio se da što više vježbamo za ispit, odnosno rad. Davao nam je stare testove da bi učili iz njih i neke limene materijale kako bi mogli vježbati i pripremati se za natjecanje.

Kako je bilo na samome školskome natjecanju?

Jesi li doživio školsko natjecanje lagano, ili pak si ga shvatio kao zadatak za koji se trebalo namučiti?

Na školskom natjecanju je bilo lako i nije me bilo strah. Doživljavao sam ga kao lagano natjecanje jer sam većinu toga već znao od prije.

Postigao si impresivnih 91 bodova, još jednom čestitam na tome, znači, kakve su bile reakcije učitelja, prijatelja, obitelji, a i samog tebe?

Hvala! Moja obitelj, učitelj i prijatelji su bili jako ponosni na mene jer mi je ipak to bilo prvi put da sam prošao na županijsku razinu. Također, bio sam ako ponosan i iznenađen sam sa sobom.

 

Županijsko natjecanje:

Vjerujem da je za prolazak na državno te za dobre rezultate na županijskom trebalo puno više pripreme nego za školsko. Kako si se onda pripremao? Koje si sve gradivo morao naučiti? Koliko si morao učiti? Je li to možda utjecalo na tvoj uspjeh u školi?

Pa da, za županijsko natjecanje sam uložio puno više truda i puno više vježbanja, tj. učenja. Puno sam vježbao za ispite, pogotovo pravokutno projekcije, puno sam rezao, oblikovao i radio na materijalima da bi pridobio što više znanja u primjeni. Tu je i uslijedilo vježbanje za usmenu obranu rada gdje sam morao ispričati sve što sam radio. Uspjeh u školi nije mi se promijenio, samo što nisam baš previše učio jer sam bio zaokupljen vježbama.

Svi mi vidimo tebe i Stefani u radionici kako radite svoje radove. S obzirom da je većina čitatelja zainteresirana kako je sve to izgledalo, možeš li nam malo opisati sve to?

Prvo smo dobili cijelu tehničku dokumentaciju koju smo morali detaljno proučiti kako bi naš rad bolje, točnije i preciznije izgledao. Zatim je uslijedilo mjerenje, ocrtavanje kota za bušenje i rezanje. Nakon mjerenja, ocrtavanja, sve smo izbušili, izrezali, te malo pošmirglali da bi sve izgledalo lijepo i glatko. Na kraju smo sve pozicije spajali u jednu cjelinu kako bi dobili željeni proizvod.

Je li bilo treme na županijskom natjecanju? Naravno, po rezultatu se to ne vidi, ali ja sam osobno znatiželjan.

Tremu nisam imao, jedno me bilo strah prije usmene obrane rada.

Znači, još jedna ljestvica gore. Kako si doživio ovo, za tebe uspješno natjecanje? Jesi li nadmašio samoga sebe?

Ja mislim da jesam. Prolazak dalje na državno natjecanje nisam mogao ni zamisliti. Prvo mjesto nisam uopće očekivao.

 

Državno natjecanje:

Znači, u srijedu ideš u Primošten na državno natjecanje. Želim ti puno sreće! Teku li pripreme dobro, i jesi li spreman za natjecanje?

Pripreme i ne teku baš najbolje, ali ja mislim da sam dovoljno spreman za državno natjecanje.

Koji je tvoj doživljaj svega ovoga? Koji je tvoj doživjaj toga da si se dogurao tako daleko, među najboljim tehničarima u državi?

Osjećaj je dobar, jako si samouvjeren i vjeruješ u sebe da ćeš uspjeti.

 

 

Nakon državnog natjecanja

Jesi li zadovoljan svojim rezultatom, možeš li nam opisati kako je to bilo?

Na državno natjecanju je bilo isto kao i na županijskom samo što je bilo teže. Ispit sam po mojem i mentorovom mišljenu napisao jako dobro, a sa svojim radom i nisam baš zadovoljan iako mi je rad jača, a ispit slabija strana, zato jer sam znao da mogu bolje. Na državnom natjecanju imao veliku tremu kod pisanja ispita, a nešto manju kod usmene obrane rada. Svojim krajnjim rezultatom, tj, svojim 9 mjestom sam zadovoljan jer biti 9 u državi nije slabo, dapače, to je odličan rezultat.

 

Za kraj:

Pošto ti tako dobro ide na natjecanju, vidiš li se možda u nekom poslu povezanom s tehnikom?

Pa ja mislim da bi volio raditi na računalima, ali moja najveća ljubav uvijek će biti drvo, čekić i čavli.

I želiš li reći nešto za kraj?

Da! Za kraj želio bih zahvaliti svima koji su bili uz mene i bili mi podrška, zahvaljujem učiteljima/icama koji su me oslobađali od raznoraznih ispita, usmenih odgovaranja,a najviše oslobađanja sa samog sata. Zahvaljujem obitelji i prijateljima na velikoj podršci i potpori. Najviše zahvaljujem mojem učitelju, mentoru Kristijanu Ovčariću koji se toliko trudio i toliko namučio oko mene, koji mi je cijelo vrijeme davao neke zadatke za vježbu, rad  i učenje, koji je uvijek bio uz mene, bio je moj dan i noć. Boljeg učitelja i mentora nisam mogao ni poželjeti. Veliko hvala svima na svoj toj podršci, u dobrim i lošim trenutcima. Hvala!

  Ugodni razgovor vodio: Kristian Čurila,  7.b

Međimurski tehničari uspješni u Primoštenu
 

U Primoštenu je od 2. do 4. travnja održano 56. državno natjecanje mladih tehničara i 2. smotra mladih poduzetnika. Na natjecanju se okupilo više od 500 sudionika, od kojih je bilo 257 natjecatelja mladih tehničara i 14 mladih poduzetnika, ukupno 271 učenik. Učenici su se natjecali u trinaest područja natjecanja, tako da su trebali pokazati kompetencije iz znanja, izrade zadane tehničke tvorevine i obrane rada. Međimursku županiju predstavljalo je 15 učenika.


Najuspješniji i ujedno pobjednik 2. smotre mladih poduzetnika Hrvatske na temu „Izrada igračke“ je Tomislav Belović, 7. raz. iz II. OŠ Čakovec, koji je svoj rad „Quadrocopter“ izradio u Modelarskoj sekciji Aerokluba Čakovec uz pomoć mentora Leonarda Belovića.
Drugo mjesto među 28 učenika u području „Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina (5. – 8. razred)“ osvojio je Aleksandar Žužul, 7. r. iz OŠ Ivanovec, mentor Željko Medved. U tom je području Viktorija Stanko, 8. r. iz OŠ Goričan, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić zauzela jedanaesto mjesto.     
Tomislav je za nagradu dobio sudjelovanje na desetodnevnoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti, a Aleksandar u maloj petodnevnoj Proljetnoj školi tehničkih aktivnosti koje će se održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.


Bruno Horvat učenik 6. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Kerovec, dijeli treće mjesto u području Graditeljstvo, a Lidija Janković učenica petog razreda iz OŠ Sveta Marija, mentorica Nevenka Reif, je u području Maketarstvo i modelarstvo bila peta.
Učenici sedmih razreda natjecali su se u području „Obrada materijala“ gdje Mihael Kolarić iz OŠ Hodošan, mentor Kristijan Ovčarić, dijeli osmo mjesto,
a Patrik Blažeković iz OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar u području „Strojarske konstrukcije“ trinaesto mjesto.   

Među osmašima u području „Elektrotehnika“, Luka Meštrić iz OŠ Strahoninec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić zauzeo je peto, a Miho Hren iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Kerovec deveto mjesto.
U području „Robotika“ David Grabant iz OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar, bio je devetnaesti, a u „Elektronici“ Fabijan Benc iz OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić dvadeset prvi.   

U području „Fotografija“ Stjepan Petković, učenik 6. razreda iz OŠ Ivanovec i član Fotokino kluba Ivanovec, mentori Željko Medved i Radovan Petković zauzeo je trinaesto mjesto.    
U novom području natjecanja „Orijentacija i komunikacija“ za učenike od 5. – 8. razreda, Ena Šardi, 6. r. OŠ Mursko Središće i članica Radiokluba Međimurje, mentori Sanjin Tomšić iz škole, te Jelena Tuksar i Vladimir Vinko iz Radiokluba osvojila je 6. mjesto, a Mirna Rodić, 8. r. iz OŠ Štrigova, mentori Jelena Tuksar i Vladimir Vinko 7. mjesto.
U najzahtjevnijem području natjecanja „Robotsko spašavanje žrtve“ Noa Jalšovec iz II.OŠ Čakovec, mentor Gordan Batrtolić osvojio je 6. mjesto.  U ocjenjivačkom povjerenstvu za Robotiku radio je Enes Bektešević iz OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica.  

 

Učenici iz Međimurske županije pozvani na 55. državno natjecanje mladih tehničara (19):

Br.

Ime

Prezime

Kategorija

 

Mentor iz škole

 

Škola

Mjesto

1

Luka

Meštrić

89

8. razred OŠ

Katica 

Mikulaj Ovčarić

OŠ Strahoninec

Strahoninec

2

Viktorija

Stanko

95

8. razred OŠ

Katica 

Mikulaj Ovčarić

OŠ Goričan

Goričan

3

Noa

Jalšovec

93

7. razred OŠ

Gordan

Bartolić

II. osnovna škola - Čakovec

Čakovec

4

Tomislav

Belović

244

7. razred OŠ

Gordan

Bartolić

II. osnovna škola - Čakovec

Čakovec

5

Bruno

Horvat

86

6. razred OŠ

Renata

Kerovec

OŠ Ivana Gorana Kovačića-Sveti Juraj na Bregu

Sveti Juraj na Bregu

6

Miho

Hren

89

8. razred OŠ

Renata

Kerovec

OŠ Ivana Gorana Kovačića-Sveti Juraj na Bregu

Sveti Juraj na Bregu

7

Stjepan 

Petković

92

6. razred OŠ

Željko

Medved

OŠ Ivanovec

Čakovec

8

Aleksandar

Žužul

95

7. razred OŠ

Željko

Medved

OŠ Ivanovec

Čakovec

9

Mihael 

Kolarić

88

7. razred OŠ

Kristijan

Ovčarić

OŠ Hodošan

Hodošan

10

Lidija

Janković

85

5. razred OŠ

Nevenka

Reif

OŠ Sveta Marija

Sveta Marija

11

Fabian

Benc

90

8. razred OŠ

Sanjin

Tomšić

OŠ Mursko Središće

Mursko Središće

12

Ena

Šardi

96

6. razred OŠ

Sanjin

Tomšić

OŠ Mursko Središće

Mursko Središće

13

Mirna

Rodić

96

8. razred OŠ

Jelena 

Tuksar

OŠ Štrigova

Štrigova

14

Patrik

Blažeković

87

7. razred OŠ

Milan

Zvonar

OŠ Prelog

Prelog

15

David

Grabant

91

7. razred OŠ

Milan

Zvonar

OŠ Prelog

Prelog

 

 

Županijsko natjecanje - rezultati na županijskom 7. razred

Rbr. Ime Prezime Razred Ime mentora Prezime mentora Naziv škole Grad Ostvareno mjesto Bodovi Zaporka
1 Mihael  Kolarić 7. Kristijan Ovčarić OŠ Hodošan Hodošan 1 81 Derbi
2 Leon Šopar 7. Sanjin Tomšić OŠ Mursko Središće Mursko Središće 2 77 Dalija
3 Ivana  Zadravec 7. Kristijan Ovčarić OŠ Štrigova Štrigova 3 75 Delfin
4 Dino Drk 7. Željko Medved OŠ Ivanovec Čakovec 4 73 Deklaracija
5 Mateo Murković 7. Sanjin Tomšić OŠ Mursko Središće Mursko Središće 5 72 Daktilograf
6 Tiara Žibek 7. Kristijan Ovčarić OŠ Štrigova Štrigova 6 71 Demokracija
7 Božidar Farkaš 7. Zvonko Ljubić OŠ Orehovica Orehovica 7 69 Dekoder
8 Stefani Branilović 7. Kristijan Ovčarić OŠ Hodošan Hodošan 8 67 Delegacija
9 Luka Škvorc 7. Ružica Murk OŠ Podturen Podturen 9 65 Datoteka
10 Denis Malović 7. Ružica Murk OŠ Podturen Podturen 10 64 Decembar
11 Veronika Mati 7. Kristijan Ovčarić III. OŠ - Čakovec Čakovec 11 61 Dalmatinac
12 Petar Branović 7. Zvonko Ljubić OŠ Orehovica Orehovica 12 59 Dadilja
13 Karlo Rođak 7. Milan Zvonar OŠ Prelog Prelog 13 56 Decibel
14 Branimir Ivelić 7. Milan Zvonar OŠ Prelog Prelog 14 54 Deformacija

6. razred

Rbr. Ime Prezime Razred Ime mentora Prezime mentora Naziv škole Grad Ostvareno mjesto Bodovi Zaporka
1 Bruno Horvat 6. Renata Kerovec OŠ Ivana Gorana Kovačića-Sveti Juraj na Bregu Sveti Juraj na Bregu 1 85 Biologija
2 Veronika  Škvorc 6. Kristijan Ovčarić OŠ Štrigova Štrigova 2 85 Barcelona
3 Andrea Novak 6. Karmen Somi OŠ Jože Horvata Kotoriba Kotoriba 3 82 Burek
4 Lea Markulin 6. Katica  Mikulaj Ovčarić OŠ Gornji Mihaljevec Gornji Mihaljevec 26 45 Bakar1
5 Nina Gotal 6. Katica  Mikulaj Ovčarić OŠ Goričan Goričan 5 71 Bubanj
6 Jana Novak 6. Nevenka Reif OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec Macinec 6 70 Bukva
7 Maria Žokalj 6. Nevenka Reif OŠ Donji Kraljevec   7 70 Bicikl
8 Luka Panić 6. Zvonko Ljubić III. osnovna škola - Čakovec Čakovec 8 69 Bronca
9 Martin Bakač 6. Mihaela Novak OŠ Petar Zrinski - Šenkovec Šenkovec 9 68 Bačva
10 Mateja Novak 6. Renata Kerovec OŠ Ivana Gorana Kovačića-Sveti Juraj na Bregu Sveti Juraj na Bregu 10 68 Bograč
11 Ema Višnjić 6. Kristijan Ovčarić OŠ Hodošan Hodošan 11 67 Bugarska
12 Paula Patafta 6. Milan Zvonar OŠ Prelog Prelog 12 67 Badnjak

Ukupno sudjelovalo 37 učenika

 

Školsko natjecanje:

Rbr. Ime Prezime Broj kategorije Razred Ime mentora Prezime mentora Ostvareno mjesto Bodovi Zaporka
1 Ema Višnjić 86 6. razred OŠ Kristijan Ovčarić 1 85

54321

2 Viktorija  Horvat 86 6. razred OŠ Kristijan Ovčarić 2 66 55510 legenda
3 Mihael  Kolarić 88 7. razred OŠ Kristijan Ovčarić 1 91 99977 MIHAC
4 Stefani Branilović 88 7. razred OŠ Kristijan Ovčarić 2 79 25021 SREĆA
5 Marija Recek 88 7. razred OŠ Kristijan Ovčarić 3 78 12345 ŽIRAFA
6 Dominik Drk 88 7. razred OŠ Kristijan Ovčarić 4 78 22800 nogomet

 

Sve fotografije sa školskog pogledajmo dolje....  Pogledajte i nekoliko fotki sa županijskog natjecanja

 

Na županijsko natjecanje idu:

Rbr. Ime Prezime Broj kategorije Razred Ime mentora Prezime mentora
1 Ema Višnjić 86 6. razred OŠ Kristijan Ovčarić
2 Mihael  Kolarić 88 7. razred OŠ Kristijan Ovčarić
3 Stefani Branilović 88 7. razred OŠ Kristijan Ovčarić

 

Fotografije sa školskog natjecanja 14. veljače 2014.

 

Fotografije sa županijskog  natjecanja 14. veljače 2014.