Rezultati natjecanja (tablice od školske do svjetske razine)

Napomena: izrazi koji se u ovom dokumentu koriste za osobe u muškom rodu su neutralni i odnose se na muške i ženske osobe.

 

Katolički vjeronauk

Vjeronaučna olimpijada  s temom "Katolička crkva i znanost"

Povijest nastave predmeta Katolički vjeronauk *** Rezultati županijskog natjecanja

 

Imamo drugi puta za redom međužupanijske prvakinje iz vjeronauka! Sve čestitke vjeroučiteljici Valeriji Štampar i učenicama. Odlična ekipa je: Glorija Srpak (8. razred), Nina Dominić (8.), Doroteja Srpak (7.) i Korina Srpak (7.)

Vjeronauk u našoj župi prije 1990. godine desetljećima se obavljao samo u Župnoj crkvi.

Osnovna škola Hodošan

Povijest nastave predmeta Katolički vjeronauk

Vjeronauk u našoj župi prije 1990. godine desetljećima se obavljao samo u Župnoj crkvi.

Neposredno prije i tijekom osamostaljenja Republike Hrvatske 1990. godine vjeronauk se počinje predavati i u Osnovnoj školi Hodošan što nije bio slučaj nigdje u Hrvatskoj. Naime, tada nije bilo grijanja po crkvama i kapelama, zime su još bile izdašne snijegom, a i vjernici su osjetili da dolazi novo vrijeme. Tadašnji župnik župe Sveti Juraj u Trnju vlč. Stjepan Markušić zamolio je direktora škole Dragutina Šimunića da dio vjeronauka održava u školama Hodošan i Sveti Juraj u Trnju (tada još samo Juraj u Trnju!). Tako je vjeronauk ušao u OŠ Hodošan školske 1990./91. godine.

Od 1991. godine nadalje vjeronauk ulazi kao izborni predmet u nastavni plan i program cijele Hrvatske. Roditelji učenika OŠ Hodošan plebiscitarno su potpisali suglasnost da im djeca polaze vjeronauk u školi. Od tog vremena na prste obje ruke broje se učenici čiji roditelji nisu htjeli da im djeca polaze vjeronauk. Od 1998. godine svi učenici polaze katolički vjeronauk u sve tri zgrade OŠ Hodošan.

Prvi predavači (u svim razredima po 2 sata) bili su:

1. župnik vlč. Stjepan Markušić od početka do 31. kolovoza 1999.

2. sestra Martina Ljubica Peko, rodom iz Konjica (1945., BiH). Sestra Martina zaposlena je u OŠ Hodošan do 8. rujna 1996. godine kada odlazi u Svetu Nedjelju.

3. Sljedeći zaposleni vjeroučitelj je Ljudevit Žemlić iz Donjeg Vidovca i radi u vremenu od 1. rujna 1996. do 31. kolovoza 1999. godine. Moramo napomenuti da je školske godine 1997./98. ekipa vjeroučenika "Vitezovi" bila prva u Međimurskoj županiji i direktno se plasirala na državno natjecanje. Na Vjeronaučnoj olimpijadi u Križevcima vjeroučenice Marina Zelenić i Anamarija Čemerika s mentorima vjeroučiteljima Stjepanom Markušićem i Ljudevitom Žemlićem osvajaju 4. mjesto u Hrvatskoj.

4. Nakon njih dolazi 1. rujna 1999. župnik vlč. Darko Kelemenić. On preuzima kompletni vjeronauk, a po dogovoru s ravnateljem Ivanom Barićem u 6., 7. i 8. razredima učenici imaju po 1 sat tjedno. Ostali razredi s manjom satnicom imaju po 2 sata tjedno. Školske 1994./95. na županijskom natjecanju iz vjeronauka u II. OŠ Čakovec, 7. travnja 4. učenika i vlč. Darko Kelemenić osvajaju 6. mjesto

Dana 31. kolovoza 2007. godine župnik Darko posvećuje se samo radu u župi i tek dodatnom vjeronauku za prvopričesnike i pripremu 8. razreda za Svetu potvrdu. Predmet se službeno naziva Katolički vjeronauk.

5. OŠ Hodošan 1. rujna 2007. zapošljava vjeroučiteljicu Valeriju Štampar iz Palovca, na temelju mandata koji izdaje Varaždinska biskupija. Vjeronauk po 2 sata od tada polaze svi učenici 1. - 6. razreda, a po 1 sat ostao je u 7. i 8. razredima.

6. Dana 1. rujna 2011. godine na temelju mandata Varaždinske biskupije OŠ Hodošan zapošljava novog vjeroučitelja Ivana Dominika iz Goričana. Školske 2011./12. vjeronauk se u svim razredima vraća na zakonom zadanu razinu od 2 sata tjedno.

 

Valerija ima sve razrede osim 6. i 7.ab u kojima predaje Ivan. Ovaj novi raspored i broj sati omogućio je Valeriji da regularno radi s grupom mladih vjeroučenika pa je osvajanje izvrsnih mjesta na natjecanju iz predmeta Katolički vjeronauk nakon dugo godina novi uzlet za župu i Osnovnu školu Hodošan. 

 

Godine 2012.

S učenicama Ines Oreški (7.b), Anom Jančec (7.a), Sarom Sabol (8.) i Martinom Halić (8. razred) Valerija osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 28. siječnja 2012. i 3. mjesto na međužupanijskom natjecanju u Varaždinu.

Sljedećih godina  Valerija i Ivan dobivaju zaduženja u drugim razredima, ali ostaje pravilo da 8. razred uči Valerija kako bi kao i svih prošlih godina vjeroučenici bili poptno spremni za primanje sakramenta Svete Potvrde.

 

Godine 2013.

Vjeronaučna ekipa Valerije Štampar, u sastavu Ana Jančec (8. razred), Glorija Srpak (7.), Nina Dominić (7.) i Doroteja Srpak (6.). ponovo osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 25. siječnja 2013. Sada je ova ekipa plasirana s najviše bodova u cijeloj Varaždinskoj biskupiji. Nakon osvajanja županijske razine natjecanja ekipa je na međužupanijskom (biskupijskom) natjecanju u Varaždinu 19. veljače 2013. ponovo zauzela prvo mjesto i plasirala se na državno natjecanje u Dubrovniku početkom travnja 2013. godine. U Dubrovniku je  je među 15 ekipa osnovnih škola Hrvatske zauzela časno 5. mjesto.

 

Godine 2014.

Vjeronaučna ekipa Valerije Štampar, u sastavu Glorija Srpak (8. razred), Nina Dominić (8.) i Doroteja Srpak (7.) i KoriSrpak (7. razred) ponovo osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju u II. OŠ Čakovec 24. siječnja 2013. Ponovo je ova ekipa plasirana s najviše bodova u cijeloj Varaždinskoj biskupiji s fantastičnih 382. boda

Sljedeće, sada međužupanijsko natjecanje 9. veljače  u Varaždinu bilo je također odlično: u jakoj konkurenciji, dana 19. veljače 2014.  naša ekipa ponovo osvaja prvo mjesto i plasira se na državno natjecanje u Šibeniku. Glorija Srpak, kao jedina natjecateljica sa 100 posto riješenih zadataka nagrađena je narukvicom.

Državno natjecanje u Šibeniku donijelo je našoj ekipi 6. mjesto. Osobno smatram da je njihova priča puno više značila.

 

  (Ivan Barić, 6. travnja 2014. godine) 

 

Slijedi priča o tom novom ciklusu natjecanja 2014. godine:

 

 

Ljestvica konačnog poretka u natjecanju iz vjeronauka! (županijsko u II. OŠ Čakovec 24.01.14.)

 

Ime škole

Mjesto

Ime i prezime mentora

Broj bodova

OŠ Hodošan

1

Valerija Štampar

382

OŠ Podturen

2

Alen Sambolec

333

OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj Na Bregu

3

Rahela Klobučarić

277

OŠ "Petar Zrinski" Šenkovec

4

Anamarija Režek

266

OŠ Donja Dubrava

5

Gašpar Mikulan

231

OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec

6

Mihajlo Ivaniš

209

OŠ Orehovica

7

Ninoslav Jambrović

170

OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec

8

Dajana Mikulan Vidović

163

OŠ Vladimira Nazora Pribislavec

9

Josip Radiković

160

II. OŠ Čakovec

10

Sandra Radiković

160

OŠ Mursko Središće

11

Robert Belović

150

OŠ Strahoninec

12

Ivan Dominik

144

 

Evo i ostalih rezultata:

 Varaždinskoj županiji između 24 ekipe pobijedila je ekipa OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija sa 346 bodova, a u Koprivničko-križevačkoj županiji među 9 ekipa OŠ „Mihovil Pavlek Miškina“ Đelekovec s 320 bodova.

 - njima također velike čestitke.

 

Nakon osvajanja županijske razine natjecanja ekipa je na međužupanijskom (biskupijskom) natjecanju u Varaždinu

(srijeda, 19. veljače 2014., u 10,00 sati, u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije,
          Zagrebačka 3 - Varaždin)

 

U Varaždinu je 19. veljače 2014. održana međužupanijska/biskupijska razina natjecanja iz vjeronauka - Vjeronaučna olimpijada 2014.Sudjelovalo je jedanaest ekipa iz Međimurske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Međužupanijsko/biskupijsko natjecanje Vjeronaučna olimpijada s temom „Katolička Crkva i znanost - doprinos i odnosi“, je za učenike osnovnih škola s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije održano u srijedu, 19. veljače 2014. godine u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Varaždinu. Najbolje rezultate ostvarili su osnovnoškolci iz OŠ Hodošan i tako se plasirali na državnu razinu natjecanja, koja će se održati u Šibeniku od 2. do 4. travnja 2014. godine. 

Sukladno bodovnom pragu na međužupanijsko/biskupijsko natjecanje iz vjeronauka plasirale su se ekipe ovih škola: OŠ Hodošan, OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Trnovec, OŠ Novi Marof, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, OŠ Mihovil Pavlek Miškina, Đelekovec, OŠ "Braće Radić" Koprivnica, OŠ Franjo sert Bednja – PŠ Josipa Jedvaja Vrbno, VI. OŠ Varaždin, OŠ Podturen i OŠ Svibovec.

Susret je započeo pozdravnim riječima vjeroučiteljice Anite Bakovljanec, predsjednice prosudbenog povjerenstva, a molitvu za Božju pomoć u realizaciji natjecanja predvodila je vjeroučiteljica Ivana Kolarić. Nakon molitve vjeroučiteljica Anita ekipama je predstavila članove povjerenstva te otvorila natjecanje. Učenike je upoznala s tijekom natjecanja i svih događanja tog prijepodneva. Dok su učenici očekivali privremene rezultate vjeroučitelji su se s njima igrali razne društvene igre. U vremenu predviđenom za žalbe nije bilo prigovora.

Pet najboljih ekipa nakon prva dva dijela natjecanja, pismenog testa i tombole (OŠ Hodošan, OŠ Trnovec, OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Franjo sert Bednja – PŠ Josipa Jedvaja Vrbno i OŠ Novi Marof) pristupilo je usmenom dijelu natjecanja - tzv milijunaku. Budući da su ukupno osvojili najviše bodova, na državnoj razini natjecanja Varaždinsku će biskupiju predstavljati vjeroučenici OŠ Hodošan (Korina Srpak 7.b raz.,Doroteja Srpak 7.b raz., Nina Dominić 8. raz., Glorija Srpak 8. raz.) pod vodstvom mentorice vjeroučiteljice Valerije Štampar s ukupno osvojena 92,25 boda. Završnom dijelu natjecanja prisustvovao je vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda te zahvalio svima na predanom radu i pripremanju za natjecanje.

Svim članovima ekipa uručena su priznanja za sudjelovanje na natjecanju, a deset najboljih ekipa (5 OŠ i 5 SŠ) bit će nagrađeno već tradicionalnim zajedničkim izletom.
Svim natjecateljima i mentorima, a posebno pobjednicima, članovima ekipe OŠ Hodošan, koji će našu biskupiju predstavljati na državnoj razini natjecanja čestitamo na postignutim rezultatima!

Tekst: V. Cesar / Katehetski ured Varaždinske biskupije

Snimka: Damjan Koren

 

Ljestica konačnog poretka:

Ime škole

Mjesto

Ime i prezime mentora

Broj bodova

OŠ HODAN

1.

Valerija Štampar

92,25

OŠ Franje Serta Bednja PŠ Josipa Jedvaja Vrbno

2.

Davor Hojski

91,25

OŠ TRNOVEC

3.

Ljiljana Mišak

89,25

METEL OŽEGOVIĆ, RADOVAN

3.

Goran Bunč

89,25

NOVI MAROF

4.

p. Igor Horvat

86,75

VLADIMIR NAZOR SVETI ILIJA

5.

Vera s. Leopolda

Kefelja

66

Mihovil Pavlek Miškina,

Đelekovec

6.

Ljiljana Stub

65,5

PODTUREN

7.

Alen Sambolec

63

BRAĆE RADIĆ“ KOPRIVNICA

8.

Ivana Flajs

61,75

VI. OŠ VARAŽDIN

9.

Tomislav Rogulja

61,5

OŠ SVIBOVEC

10.

Nikolina Ćorić

47,5

 

A sad - Državno natjecanje 2.-4. travnja u Šibeniku!!!