Smotra zborova Međimurske županije

15. ožujka 2016.

Izbor fotografija (snimila naša bivša pedagoginja Ivana Kirić)

 

Ovdje malo poglečte YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=_iAyKH5OhL0

Domaćin smotre je bila OŠ "Petar Zrinski" Šenkovec. Nastupalo je 17 zborova , od čega je 4 zbora bilo u natjecateljskom dijelu, a 13 zborova u revijalnom djelu.

Naš zbor nastupio je u revijalnom dijelu i bio je - izvanredan!!!

 

U Centru za kulturu Čakovec (organizator je OŠ Šenkovec). Sudjelovalo je 30 učenica i učenika i voditeljica zbora Andrea Feher,  zbor je na klaviru pratila prof. Maja Magdalenić, a na cahonu (čitaj: kahonu)  Jakov Šlezak.  Pratitelj je bio ravnatelj Ivan Barić, pomoćnica Lidija Kovačić Faić, knjižničarka

Pjevački zbor većeg uzrasta Osnovne škole Hodošan broji 30 pjevačica i pjevača koji redovito dolaze na probe i marljivo pristupaju ovakvom vidu stvaralaštva.

Predstavili su se predstaviti skladbom Ademius koja je glazbeni projekt velikog skladatelja Karla Jenkinsa.

 

Detaljnije:

 

U Centru za kulturu Čakovec se po drugi puta održala Županijska smotra dječjeg glazbenog stvaralaštva.
Pjevački zborovi osnovnih i srednjih škola koja u Katalogu natjecanja i smotri nose naziv 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži, a odnosi se na natjecanja pjevačkih zborova na državnoj razini koje se svake godine, tradicionalno, održava u mjesecu svibnju u HNK u Varaždinu.
“Ovaj glazbeni događaj je od velike važnosti za napredak, razvoj i podizanje razine i kvalitete pjevačkih zborova u osnovnim i srednjim školama u Međimurju.Međimurska županija se može pohvaliti velikim brojem zborovođa i djece koja sudjeluju u radu zborova osnovnih i srednjih škola. Iskustvo nastupa ovdje u „hramu kulture“ CZK Čakovec, je iskustvo koje je od iznimnog značaja za članove zbora i njihove voditelje, bilo nastup na revijalnom ili natjecateljskom djelu”-rekao je u samom uvodu organizator ovogodišnjeg natjecanja, ravnatelj OŠ Šenkovec, Vladimir Novak.

Smotru su svojim dolaskom uveličali župan Matija Posavec i pročelnik društvenih djelatnosti županije Branko Sušec.
Na županijsku smotru prijavilo se 17 pjevačkih zborova, od toga ih je 16 iz OŠ i 1 je zbor iz SŠ. Smotra je bila podijeljena u dva dijela; prvi je natjecateljskog karaktera u kojem smo slušali 4 pjevačka zbora. Dva su se zbora natjecala u A kategoriji( niži uzrast djece osnovnih škola), a druga dva u B kategoriji ( viši uzrast djece osnovnih škola).
Zborovi u natjecateljskom dijelu smotre u svom nastupu trebali su se držati zadanih propozicija, a njihov nastup pratila je i vrednovala prosudbena komisija u sastavu: profesorica Dada Ruža iz Glazbene škole u Varaždin, Senka Bašek član prosudbene komisije iz županijskog povjerenstva i Branimir Magdalenić, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, odsjek Čakovec.

Po završetku ove smotre, prosudbena komisija sa svim voditeljima zborova održala je okrugli stol, a svoje ocjene i dojmove o nastupu dvaju zbora iz natjecateljskog programa, predsjednica prosudbene komisije, prof. Dada Ruža, proslijedit će Agenciji za odgoj i obrazovanje koja će se kroz tjedan dana pismenim putem očitovati koji je zbor ostvario pravo nastupa na državnom natjecanju.
U natjecateljskom djelu nastupili su: Pjevački zbor OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, Pjevački zbor OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, Pjevački zbor OŠ Nedelišće, Pjevački zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

U revijalnom djelu: Pjevački zbor OŠ Hodošan, Pjevački zbor OŠ Jože Horvata Kotoriba,Pjevački zbor OŠ Ivanovec, Pjevački zbor OŠ Prelog, Pjevački zbor III. OŠ Čakovec,Pjevački zbor III. OŠ Čakovec,Pjevački zbor OŠ Podturen, Pjevački zbor OŠ Sveti Martin na Muri,Pjevački zbor OŠ Gornji Mihaljevec i Pjevački zbor OŠ Štrigova.