Natjecanje Projekt građanin učenika PŠ Palinovec

Igračke i igre  djedova i baka - 2. sezona

Novije je uvijek na vrhu stranice

Ovo je dvogodišnji projekt. Svi detalji nalaze se na stranici projekata po nazivom 

Projekt građanin učenika PŠ Palinovec - Igračke i igre  djedova i baka - 2. sezona

IZVJEŠTAJ  O  DRŽAVNOJ  SMOTRI  PROJEKATA ZA  GRAĐANSKI  ODGOJ  I  OBRAZOVANJE

Prošle školske godine počeli smo provoditi projekt za građanski odgoj i obrazovanje pod nazivom ,,Igre i igračke naših predaka'' s 4.p razredom. Naša učiteljica Sanja Rašan vodila nas je i pomagala nam u projektu. Bilo nam je jako zanimljivo i puno smo naučili. Ove školske godine, mi učenici 2.p razreda uključili smo u projekt prvašiće. I oni su se jako zainteresirali i na projektu marljivo radili. Odredili smo četiri prezentatora i napravili četiri plakata. Svaki prezentator prezentirao je jednu etapu projekta koju smo prikazali na plakatu. Prezentatori: Leon Ignac 1.p, Mija Horvat 1.p, Valentino Ignac 2.p i Nina Horat 2.p prezentirali su projekt na Županijskoj smotri projekata u Čakovcu u ponedjeljak 3. travnja 2017. Jako smo se obradovali i ponosili kad nam je učiteljica rekla da smo pozvani na državnu Smotru.

U subotu  20. svibnja 2017. godine ekipa građanskog odgoja iz 1. i 2.p razreda s učiteljicom Sanjom Rašan išla je na državnu Smotru projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja u Zagreb. Krenuli smo autobusom iz Čakovca za Zagreb u 6,15 sati. U Gornjogradskoj gimnaziji bili smo na otvorenju Smotre i kratkoj priredbi. U OŠ Tituša Brezovačkog prezentirali smo svoj projekt pred komisijom. Imali smo tremu, ali nas je učiteljica umirila i ohrabrila. Odlično smo obavili svoj posao. Članovi komisije su nas jako pohvalili. Rekli su da im se svidio naš projekt. Divili su nam se kako smo mi tako mali napravili i prezentirali tako veliki projekt. Morali smo im pokazati igru ,,Išla majka s kolodvora''. Savjetovali su nam da i dalje nastavimo raditi na njemu, ali da radimo i druge projekte. Obećali smo da hoćemo. Osjećali smo se sretno, veselo i ponosno do neba! Svaki od nas dobio je pohvalnicu. Sve nas je to još više motiviralo za rad. Vratili smo se oko 18 sati.

Radom na projektu puno smo toga naučili i razvijali govorne sposobnosti. Nekadašnjim igrama naših predaka razvijali smo spretnost, okretnost, brzinu, preciznost i dr. Odlučili smo da ćemo svoja znanja i iskustva i dalje prenositi drugima te tako čuvati našu dječju kulturnu baštinu. Ali provodit ćemo i druge projekte.

Nina  Horvat, 2.p

 

U Donjem Kraljevcu proslavili su se Dani općine, 7. svibnja kao spomen na datum konstituiranja prvog saziva Općinskog vijeća 1993. godine.
Službene svečanosti održale su se u petak, 5. svibnja 2017. – u crkvi svete Marije Magdalene sa svečanom sv.misom od 17 sati, a nakon toga održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, u Hotelu Kralj, s tradicionalnom dodjelom priznanja. Priznanje je dobila i naša ekipa

Ekipa je prezentirala rad na 6. županijskoj/ 4.međužupanijskoj smotri projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole Međimurske županije – Projekt građanin u III. OŠ Čakovec

Sudjelovali su:

1

Mija

Horvat

2016./2017.

236

1. razred OŠ

Sanja

Rašan

2

Leon

Ignac

2016./2017.

236

1. razred OŠ

Sanja

Rašan

3

Nina

Horvat

2016./2017.

236

2. razred OŠ

Sanja

Rašan

4

Valentino

Ignac

2016./2017.

236 

2. razred OŠ

Sanja

Rašan

Prijava na Šestu županijsku / 4.međužupanijsku smotru projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole Međimurske županije – Projekt građanin

Tematsko područje

Kulturološko – razvoj osobnog, zavičajnog identiteta kao dio hrvatskog domovinskog identiteta

Očuvanje dječje kulturne baštine

Cilj projekta

Istražiti kakve su igračke imali i koje su se igre igrali naši stariji predci. Sačuvati stare igre i igračke od zaborava. Upoznati, čuvati i prenositi kulturnu baštinu te nacionalni kulturni  identitet na neposredan i djeci primjeren način. Omogućiti djetetu učenje o kulturi kojoj pripada, njegovanje običaja i sudjelovanje u kulturnim zbivanjima u lokalnoj zajednici. Osvijestiti osjećaj odgovornosti prema baštini svog zavičaja koju treba prenositi budućim naraštajima. Razvijati osobni i  kulturni identitet. Razvijati i poticati ljubav prema svom zavičaju.

Škola

Osnovna škola Hodošan, Hodošan, Braće Radić 2 A                                          

E – adresa: osh@os-hodosan.skole.hr

Područna škola Palinovec,  Palinovec 224, 40320  Donji  Kraljevec, 040  673 022

Voditeljica

Sanja  Rašan, učiteljica razredne nastave, mentor  

 

 

Učenici

Projekt su osmislili i započeli s radom učenici kombiniranog razrednog odjela 1. i  4. razreda  PŠ  Palinovec školske godine  2015.- 2016.

4.p: Mateo  Čanadi, Antonio Jeđud, Damijan Krnjak, Jasmin Mihocek, Mateo Oršoš  i   David

       Sabol

Rad na projektu ove školske godine 2016. – 2017. nastavili  su učenici prošlogodišnjeg 1.p razreda, a sadašnji 2.p i  učenici ovogodišnjeg  1.p razreda.        

2.p: Nina Horvat, Valentino Ignac, Matija Levačić, Biserka  Oršoš, Ivan  Sabol  i  Marko

       Tomašek 

1.p:  Ivan  Brumen, Mija Horvat, Leon Ignac, Marijana Ignac, Monika Ignac i Severina Oršoš   

Učenici koji će predstavljati projekt na smotri: Leon Ignac (1.p), Mija Horvat (1.p),

Valentino Ignac (2.p) i Nina Horvat (2.p)