Rad mladih tehničara

Kabinet tehničke kulture siječanj-veljača 2012.

 

Naše prvo lemljenje - Izrada makete - Kućice od kartona - Izrada tranzistorskog treptala

 

Naše prvo lemljenje

 

Na satu tehničke kulture radili smo piramidu. Na početku sata učitelj nam je govorio upute kako moramo koristiti lemilicu. Koristili smo kliješta, brusni papir, bakrene žice, lem i lemilicu. Od bakrene žice Ø3mm morali smo odrezati duljinu od 6 cm. Trebalo nam je osam komada. 4 za bazu i 4 za gornji dio. Kad smo to odrezali morali smo od ruba ručno pobrusiti 1 cm od vrhova na oba kraja, jer nam površina lemljenja mora očišćena i odmašćena . Kad smo to napravili krenuli smo lemiti. Učitelj nam je dao upute za rad. Pri tome smo morali voditi brigu o mjerama zaštite na radu. S jedne strane klupe sjedili su učenici koji su lemili, a sa druge strane oni koji su pridržavali. Koristili smo i drveni kutnik koji nam je služio za provjeru pravog kuta. Bilo nam je zanimljivo i zabavno i voljeli bi više puta to raditi.

                                                                                            Marija Kolarić i Julia Švec

 

Izrada makete

Na satu tehničke kulture smo izrađivali maketu kuće.Učitelj je objasnio što trebamo raditi i krenuli smo.Uzeli smo podloge i kutije.Kao pribor smo koristili škare,skalper i lijepilo,a kao materijal papir, spužve,karton i sve ostalo što nam se našlo pri ruci. Prvo smo morali izrezati podlogu, maketu i prozore i vrata na njoj. Kada smo izrezali,pozvali smo učitelja da nam kaže možemo li početi ljepiti. Ako smo smijeli počeli smo ljepiti. Kada smo zalijepili počeli smo izrađivati svoje ukrase (klupe,borove,drveće...).Kada smo sve to napravili, učitelj je uzeo radove , poslikao ih i ocjenio. Meni je bilo jako zabavno.

                                                                                                 Nina Dominić 6. razred

 

Scale models

 At the hour of technical education, we made ​​a model of haus. Teacher  explained what we do and we started. We took surfaces and boxes. And as accessories we used scissors, knife and glue, as material we used paper, foam, cardboard and anything else we can find. First we had to cut out the background, models and windows and doors on it. When we cut it, we invited teacher to tell us can we begin pasting. When we pasted, we started producing  our ornaments (benches, pine, trees ...). When we all do this, the teacher took the models, took a picture of them and assessed. To me it was really fun.

Nina dominić 6. razred

Tehnička kultura

U petak (27.1.) na satu tehničke kulture izrađivali smo kućice od kartona. Za to smo koristili škare, ljepilo, ravnalo, skalper i materijal koji smo si izabrali za ukrašavanje dvorišta ( razne spužvice, kartoni, stiropor itd. ). Najprije smo izrezali i zalijepili kućicu, pri tome smo morali paziti na urednost i preciznost. Kad smo završili s time slijedio je zabavan dio – ukrašavanje dvorišta. Bile su razne ideje – neki su napravili drveće i razne biljke od određenog materijala a neki čak i suncobrane, njihaljke i sl. Svaka kućica bila je posebna na svoj način! Svi su bili vrlo kreativni.

 

Technische Ausbildung
Am Freitag (27.1.) am Technische Ausbildung haben wir Häuser aus Pappe gemacht. Dazu brauchten wir Schere, Klebstoff, Lineal, Messer, und das Material, das wir wolten zum  den Garten schmücken (verschiedene Schwämme, Pappe, Styropor, etc.). Zuerst schneiden wir und klebten das Haus, zur gleichen Zeit müssen wir  auf die Aufmerksamkeit auf Sauberkeit ansehen. Wenn wir waren wertig folgte der lustige Teil - Dekoration auf dem Garten. Es gab viele Ideen - einige haben verschiedene Bäume und Pflanzen eines bestimmten Materials und manchmal sogar einen Sonnenschirm, Schaukeln, etc. Gemacht. Jedes Haus war auf seine Weise etwas Besonderes! Alle waren viel kreativ.

Ana Sinković

 

 

Izrada tranzistorskog treptala

 

Došao je i taj petak. Dan kada smo započeli s našom prvom pravom i ozbiljnom vježbom. Najprije smo, naravno morali naučiti sve pasivne i aktivne elektroničke elemente i dobro poznavati shemu i ostale stvari koje su nam bile potrebne za izvedbu vježbe. Nakon što smo ponovili upravljanje i rad s lemilicom mogli smo započeti. Prvo smo otpornike,kondenzatore,led diode, tranzistore i zavojnice postavili na određeno mjesto na tiskanoj pločici.  Morali smo biti vrlo oprezni kad smo postavljali led diode na plohu. Negativna, zarezana strana morala je gledati prema dolje, a pozitivna, obla strana prema gore. Kod otpornika je bilo vrlo važno da se spoje u parove i prema broju i bojama prstena postave na plohu. Kada se sve posložilo na svoje mjesto krajeve elektroda na elementima smo uvinuli da nam prilikom lemljenja ne bi ispali. Počeli smo s lemljenjem. Tu je bilo vrlo važno da se radi polako i ispravno. Lemili smo u paru. Prijatelji do nas kliještima su  nam pridržavali plohu s elektroničkim elementima dok smo mi lemili i obratno. Kad se lem stvrdnuo, a nije mu trebalo dugo, svatko tko je bio gotov sjekačim  je kliještima izrezao viškove žica i pomoću vodiča svoj rad priključio na bateriju od 9 V. I na kraju te naše vježbe kad su led diode počele nasumično treptati zadatak je bio izvršen. Sljedeći sat započeli smo s ne tako zahtjevnim zadatakom. Napravili smo smajliće, srca i različite ukrase za naše treptalo. Probušili smo rupice i led diode prislonili uz karton. Smajliće i srca smo obojili prema izboru. Dobili smo jako lijepe i zanimljive oblike u različitim bojama. Ti ukrasi za naša treptala bili su posljednji korak u izvršavanju vježbe. Učitelj je pohvalio naš trud, zalaganje i radove jako dobrim ocjenama. Ovi satovi tehničke kulture bili su vrlo poučni i zanimljivi. Mnogo smo toga naučili kroz pravu zabavu i druženje. Ana Zrna, 8.r.