Izrada spoja električnih vodova

06.12..2012.

 

 

Bio je to lijep i sunčan dan, 6. prosinca 2012. Treći i četvrti sat imali smo najboljeg  učitelja, učitelja tehnički kulture. Došao je na sat nasmijan i raspoložen za rad kao i uvijek. Nakon zapisivanja sata dao nam je upute za rad. Zadatak nam je bio spojiti električne vodiče na tri različita načina: prepletanje žica,spajanjem spojnicama i spajanje lemljenjem.

Zaduženi za kutije podijelili su kutije zaduženi za podloge podijelili su ih kao što su nam i dečki zaduženi za alat podijelili alat. Od alata smo trebali: kliješta, skalpel, lemilice (učitelj ih je postavio na posebnim stolovima)…Morali smo iz kutije izvaditi nastavni listić br. 3 pod naslovom „Izrada spoja električnih vodova“, što smo i učinili. Uz učitelje upute i primjere na kojima je pokazivao krenuli smo na zadatak. Prvo smo odrezali izoliranu bakrenu žicu na četiri jednaka djela. Zatim smo skinuli izolaciju sa svih bakrenih žica s jedne strane 5 mm, a s druge 15 mm. Kad nam je učitelj ocijenio skidanje izolacije počeli smo s daljnjim radom. Krajeve dviju bakrenih žica zapleli smo i spojili ih trakom za izolaciju. Pri tom postupku morali smo pripaziti da nam ne ostane zrak između sloja trake. Druge dvije preostale žice smo također zapleli te otišli na drugi kraj učionice gdje su nas čekale lemilice. Mi cure morale smo kosu staviti u rep da je ne bismo slučajno izgorjele, a morali smo paziti da se i ne opečemo.

Nakon lemljenja dobili smo drugi zadatak. Nove izolirane bakrene žice podijelili smo na otprilike 4 jednaka djela. Skinuli smo izolaciju sa novih bakreni žica,otprilike polovice. Jedne smo zalemili bez zapletanja, a druge smo zapleli (pomoću kliješta) te zalemili. Nakon obavljenog rada i potpisivanja na radove stavili smo ih u jednu kutiju. Oni sa zaduženjima za kutije, podloge, alat su to pospremili. Cure su pomele razred da sve blista.

Učitelj je na kraju sata bio zadovoljan i sretan što smo bili marljivi i poslušni. S nestrpljenjem čekamo sljedeći sat tehničke kulture kad ćemo ocijeniti sve radove do kraja. Nadamo se da ćemo ubrzo opet izrađivati neki novi i zanimljivi praktični rad.

                                                                                                 Ana Jančec i Dajana Sabol, 8.a

Na satu tehničke kulture imali smo zadatak spojiti električne vodiče na tri različita načina. Prvi način bio je spajanje žica prepletanjem, drugi je bio spajanje vodiča sa spojnicom i treći je bio spajanje električnih vodova lemljenjem. Prvi način smo napravili tako da smo skinuli izolaciju sa žica i zapleli ih. Zatim smo radili drugi način spajanja električnih vodova pomoću spojnice. Sa skalpelom smo skinuli izolaciju a zatim smo žicu stavili u spojnicu i pričvrstili odvijačom spojnicu kako bi tekla struja. Kad smo to napravili krenuli smo na treći način spajanja vodiča pomoću lemljenja. Za to nam je bila potrebna lemilica i lem. Kada smo radili sa lemilicom morali smo paziti na mjere opreza koje nam je učitelj dao. Skinuli smo izolaciju i zalemili dvije žice zajedno. Imali smo mogućnost zalemiti na dva načina: jednu na drugu ili napraviti kukicu i zalemiti. I tako je prošao naš sat tehničke kulture.   Marija Kolarić 8.b