Izrada tehničkoga crteža vijka

 

Na satu tehničke kulture radili smo tehnički crtež vijka. Učitelj nam je objasnio da takvi tehnički crteži služe za izradu ili proizvodnju predmeta koji se prikazuju. Upozorio nas je na to da crtež zato mora biti potpuno točan i jasan.
Prvo smo iz kutije uzeli  vijak. Nakon promatranja vijka počeli smo raditi skicu, na predviđeni radni list. Na drugoj radnoj listi za crtanje tehničkog crteža nacrtali smo sve potrebne dimenzije. Odredili smo i mjerilo u kojem smo nacrtali vijak. Izabrali smo mjerilo  M 2:1 jer smo željeli veći i pregledniji crtež. Nacrtali smo mjerne crte i mjernice. Iznad mjernice upisali smo dimenzije vijka i tako sve kotirali.
Za kraj ostao je zadatak da u prazna polja zaglavlja upišemo svoje ime, mjerilo crtanja, ime škole, datum i naziv predmeta. Time smo odradili još jedan praktičan zadatak.
Bravo za nas!

Karla Hajdinjak 7.a               

 

Izrada Skice vijka (Project vijak -  Part I.)

 

Nakon vječitog preskakanja tehničkoga zbog praznika, 10-kilometarskog maratona od kojeg sam skoro kolabrirao kao Madonna 2009., nakon većeg broja prijeđenih tjedana, došao je tehnički.

Nisam učitelja vidio već puno vremena, kako bi to naši djedovi i bake rekli „spodobo sam mo zabil“. Učitelj je napravio senzacionalni povratak radnim listićem za kojega nije trebalo previše učiti, te konačno, našim prvim zadatkom, skicom vijka započeo novi sat. Naime, trebali smo izraditi skicu vijka. Učitelj nam je nacrtao  presavršenu sliku vijka na ploču i time me podsjetio na Picassa. Ustvari, Picasso ima malo „čudan“ stil slikanja, pa ćemo ga usporediti s ne znam... Janom Vermeerom? Bez uvrede, Picasso! Uglavnom, i mi smo morali napraviti skicu, s tri različita pogleda. Moji kolege su pažljivo pogledavali svoj vijak (neki su ga i njušili, uključujući mene, makar i sam nemam pojma što bih to značilo). Prema mirisu sam mislio da vijak možda potječe iz Kine, no pošto Kinin izvoz čini 99% plastike, zaključio sam da nije istina.  Kasnije sam pomislio da je možda iz tih „…stanskih zemalja“, primjerice Turkmenistana, Uzbekistana, Kirgistana, Kazahstana i slično. Moj prijatelj Juraj mi se divio kako crtam vijak, iako ja mislim da bi se Picard iz „Zvjezdanih staza“ još jednom pošteno uhvatio za glavu. Zapravo, Juraj je napravio savršen posao. Zatim je trebao krenuti radionički crtež, no vrijeme je bilo preškrto da nam i to dozvoli, pa smo odjednom čuli zvono.

Dugoočekivani povratak je bio savršen. Puno Janovermeerskih pozdrava šalje vam Kristian!

Kristian Čurila, 7.b

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Izrada radioničkog crteža vijka (Project Vijak Part II.)

Danas se dogodilo nešto prilično čudno. Prvi put smo imali dva sata tehničkoga u komadu! Bez ikakvih preskakanja (uključivalo bi to blagdane, naporne kroseve itd...). Da, učitelj nam je opet  napravio sat zanimljivim. Ali kako to već bi, kako to već bi po normama tehničke kulture, kako to već bi po normama svega, red je bio da napravimo prvi radionički crtež.

Naravno, nikako mi se nije dopala ta ideja, jer kakve sam ja sreće, i s trokutom bi se mogao porezati! Možda bi me čak i olovka porezala. Kako god, već sam prije početka blok-sata mislio sam da je učitelj postrožio svoja pravila rada. Nakon rađenje skice, za kojih nam je učitelj dao sasvim normalnih 7 minuta, 30 sekundi, 25 stotinki, 21 tisućinki, 72 miljuntinki i 45 miljardinki za rad. Da, i nakon toga, konačno sam završio s radom. Donekle sam bio pohvaljen za rad, no još nisam znao kako će učitelj- žiri, biti zadovoljan na ovo. Kasnije, nakon svemogućih brisanja i pisanja (no, uglavnom brisanja), učitelj nam je stavio limit vremena. Zatim sam pisao, brisao, ubadao se na tehničku, sve dok moj krajnje katastrofalan crtež nije izašao na vidjelo.

Na kraju; 3,3. Pa, i nije tako strašno.

Puno radioničkih pozdrava šalje vam Kristian.