Projekt praćenja i udomljavanja paličnjaka

7. rujna 2009. do 17. lipnja 2010. godine

 pogledam ili se vraćam na informacije   

 

Naziv projekta:

Naše malo carstvo prirode

Paličnjaci

Izvješće o projektu - lipanj 2010.

Galerija fotografija - iz velikog albuma koji strpljivo gradi Neno Tkalčec

 

Paličnjaci

"Tronogi gusar" - naš prvi veliki gost u tajništvu...

Voditelj projekta, struka

Kristina Vrabec, VSS, dipl. uč. RN i prirodoslovlja

Zaduženi voditelji:

Suradnici: Jelena Sobočan, VSS, dipl. pedagog i prof. povijesti Ivana Kramar, VSS, dipl. uč. RN i HJ

Ostali sudionici projekta:

Stručni suradnici

Broj učenika:

15

Broj sudionika:

20

Planirani broj sati:

70

Vremenski okviri projekta:

Tijekom godine

Ciljevi i zadaci projekta:

Biološka sekcija proučava nastavne sadržaje (sedmog) razreda. Cilj je senzibilizirati i razvijati ekološku svijest neposredne stvarnosti (nabava, život, ishrana, razmnožavanje paličnjaka). Razvijanje empatije i odgovornosti čovjeka spram životinjskih vrsta; jedinki (paličnjak). Identifikacija i pojačano praćenje život jedinke u kontroliranim uvjetima. Temeljni predmet je proučavanje razvoja jedinke, te proširivanje spoznaja o životinjskim vrstama.

Načini realizacije projekta:

Kroz godinu stupnjevito po sljedećim aktivnostima:

  1. Biološka sekcija

  2. Ekologija životinja (paličnjak)

      3.   Najbolja fotografija

      4.   Posvajanje vrste

Kroz predavanja i radionice i praktikum u toku nastavne godine sa učenicima polaznicima grupe. U suradnji s ekološkim udrugama s područja RH i dr. stručnim suradnicima.    

Posebna uloga vanjskih suradnika Škole:

Zaužii ih praćenjem njihove kolonije, nabava sredstava za insektarije, propairanjeprojekta

Što je potrebno osigurati:

Insektarij, hranu (bilje), sredstva za čišćenje, papire, ljepilo, škare, papir A0, LCD-projektor, računalo, digitalni fotoaparat, kameru i dr.

Detaljni troškovnik za projekt:

2.000kn

Načini financiranja projekta:

Lokalna zajednica, Škola, sponzori

Način vrjednovanja projekta:

Redovito praćenje rada učenika.

Način korištenja rezultata vrednovanja projekta:

Sudjelovanje na natjecanjima.

 

 

Noćno presvlačenje u uredu tajnice Marije

                             

NAŠE MALO CARSTVO PRIRODE

Grupa: Mladi prirodoslovci

Voditelj: Kristina Vrabec

Dominik Kovačić, Paula Purić, Laura Granatir, Dorotea Klenak, Melani  

Naranđa, Marta Sabol, Madlen Kovačić, Paula Mesarek, Marta Kovač,

Daniel Čavlek, Josip Branilović i Danijel Višnjić

OPĆENITO O PALIČNJACIMA

U svijetu postoji više od 3000 vrsta paličnjaka. Njihov engleski naziv phasmid dolazi od grčke riječi fantom i odražava njihovu izvrsnu sposobnost mimikrije, tj. stapanja s prostorom u kojemu se nalaze. Svi paličnjaci su biljojedi koji se, ovisno o vrsti, hrane lišćem kupine, maline, ruže, ligustrumom (zimolez; bot. grm (Ligustrum vulgare) iz porodice maslina (lat. Oleaceae)) itd. U prirodi ih ima različitih oblika (grančice, listići, cvjetići), veličina (3-55 cm) i boja (žuti, crni, zeleni, ružičasti..). Vrlo su zanimljivi ljubimci za ljude koji vole prirodu, a nemaju potrebu za izravnim dodirom sa životinjom ni dovoljno slobodnog vremena za pse, mačke, tvorove ni ostale dlakave ljubimce. Jednostavni su i jeftini za držanje i ne smrde.

Budući da su svi arborealne vrste, potrebna oprema je viši i uži terarij (naravno, uvijek vrijedi pravilo što veći to bolji, kao i za ostale životinje). Kao supstrat se stavlja manja količina zemlje te, ovisno o prehrani pojedine vrste, grane kupine, maline, ruže ili ligustruma, na kojima životinje borave i ujedno ih jedu. Grane je treba zamjenjivati novima kada životinje pojedu lišće, a unutrašnjost terarija i lišće treba, ovisno o vrsti paličnjaka, prskati vodom jedanput do dvaput na dan, da životinje mogu piti.

Životni vijek paličnjaka je, ovisno o vrsti, 1- 2 godine i u tom vremenu većina njih izlegne brojno potomstvo. Neki se paličnjaci razmnožavaju posve partenogenetski (izbacivanje oplođenih jaja bez oplodnje). Rastu presvlačenjem iz stadija u stadij te ženke najčešće prođu šest presvlačenja tokom života, a mužjaci pet. Ukoliko nema dovoljno vlage u insektariju, najčešće ugibaju prilikom presvlačenja. Uglavnom su noćno aktivne životinje. Kada se osjećaju ugroženima pokazuju slijedeće reakcije:

& satima se prave se da su mrtvi

&  njihanjem oponašaju puhanje vjetra kroz lišće ili granje

&  ispuštaju miris iz mirisnih žlijezda smještenih na toraksu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan kad se "častilo" u čast voditeljici pobjedničke ekipe Crvenoga križa, pedagoginji Jeleni Sobočan - prekrasna igra kapljicama, nešto dosad neviđeno. Inače, Jelena je donator malih paličnjaka za projekt.

Primjer Nekih Vrsta:

Ružičastokrili paličnjak (Sipyloidea sipylus)

Guadalupeanski paličnjak (Lamponium guerini)

Vijetnamski paličnjak (Baculum extradentatum)

Indijski paličnjak (Carausius morosus)

Divovski bodljikavi paličnjak (Extatosoma tiaratum)

Crna ljepotica (Peruphasma shultei)

 

 Phasmatodea, paličnjaci

 

RAZRED Insecta, kukci

RED Phasmatodea, paličnjaci

PORODICA Phasmatidae

Baculum extradentatum, vijetnamski paličnjaci

 

Ova vrsta paličnjaka je poznata po partenogenetskom razmnožavanju (mužjaka je u prirodi vrlo malo), što znači da za reprodukciju nije nužno prisustvo mužjaka. Vrlo su rijetki i pojavljuju se u omjeru 1 : 6-10000 ženki. Ženke višestruko nesu neoplođena jaja u velikom broju u periodu od nekoliko tjedana

JAJA

Paličnjaci provode stadij jajeta otprilike 4-5 mjeseci. Radi se o sitnim jajima koja pogotovo traže vlagu, tako da i oni zahtijevaju svakodnevno špricanje vodom. No, radi boljeg zadržavanja topline i vlage, potrebno je jaja staviti na vatu i zatvoriti u posudicu s poklopcem. Važno je i povremeno provjeriti i po potrebi promijeniti vatu. Pojava plijesni (koja se jasno može omirisati i vidjeti na vati u obliku sivkastih i ružičastih točkica) može rezultirati ugibanjem čitave "ergele", ako se problem ne primijeti na vrijeme i ne odstrani zaražena vata. No, najčešće jaja budu nallijepljena po listovima, a onda ih nije preporučljivo odstranjivati već samo redovito navlaživati prskanjem

PONAŠANJE

Vrlo su  miroljubive životinje, koje rado istražuju prostor u kojem se nađu. No, kako su dosta krhki, potrebno je malo više pažnje pri uzimanju u ruke. Nepažnja često dovodi do otpadanja nogu i ticala. Prednost je što imaju sposobnost regeneracije do određene starosti (~ 6mj.). Aktivni su noću, stoga je dobro predvečer pošpricati vodom lišće koje jedu. Tako će primiti potrebnu količinu vode, budući da ju ne piju. Danju obično miruju, najčešće na granama

HRANA

Vijetnamski paličnjak je polifagna vrsta, dakle, nije izbirljiv što se tiče hrane. Najbolje ih je hraniti kupinovim lišćem, ružinim lišćem ili bršljanom (što jedu rijeđe, ali im je odličan za penjanje). Ipak, u obzir dolaze i druge biljne vrste kao npr.  jabukov list, jorgovan,  salata, hrastov list...

TERARIJ

Ključni faktori su vlažnost i temperatura prostora u kojem se nalaze. Temperatura mora biti oko 26 0 C. Svakodnevno špricanje vodom lišća, podloge i stijenki terarija je obvezno, pogotovo u periodu kad kreće presvlačenje. Naime, naš paličnjak, da bi se presvukao traži povećanu vlažnost zraka. U protivnom svlak ne puca kako treba, paličnjak "zaglavi" u njemu i ugiba. Svjetlost nije toliko bitna, iako nije dobro da se terarij nalazi izravno na Sunčevoj svjetlosti, kao ni u konstantnom mraku.

Dimenzije samog prostora izravno ovise o broju jedinki u njemu - mali akvarij preuređen u terarij, pogotovo pretjerano urešen granama i bršljanom je nepogodan iako paličnjaci nisu agresivne životinje i neće se poubijati. Obzirom na to da je vijetnamski paličnjak vrsta koja se progresivno razmnožava potreban je veći prostor, otprilike 40x30x45cm, točnije 25-40cm širine i visina tri puta dulja od njihove maksimalne visine tj. oko 45- 55 cm

Također je važno, radi presvlačenja, da je visina terarija minimalno 25 cm. Paličnjaci se pred presvlačenje penju u gornji dio terarija i hvataju za "strop", stoga je dobro da je poklopac mrežast kako bi se za njega mogli zakvačiti kandžicama. Tada presvlaka puca (u optimalnim uvjetima) i iz nje izlazi nježan insekt svijetle boje.

Podni prostor treba biti pokriven novinama, finom piljevinom ili tresetom. Zbog veće količine vode koja se nalazi u atmosferi terarija, potrebno je redovito čišćenje izmeta. Budući da u periodu reprodukcije jaja padaju u piljevinu, ona se ne smiju bacati u wc-školjku ili u smeće. Jaja paličnjaka se uništavaju spaljivanjem, jer je ova vrsta potencijalni štetnik za Hrvatsku.

 

Nekoliko zanimljivosti o paličnjacima

  • Nimfe mogu regenerirati dijelove ekstremiteta izgubljene prilikom presvlačenja

  • Neki paličnjaci narastu do 30 cm, a  najduža dosad poznata jedinka bila je ženka pronađena na Borneu, dužine 54,5 cm

  • Na nogama imaju i nokte i prijanjalke, kojima se mogu penjati i po okomitoj površini

  • Ženke tijekom života polegnu više od sto jaja

  • Svi su biljojedi

Život na stolu ravnatelja Ivana: rastemo, trčkaramo, odgovara nam heavy metal...

Paličnjaci

 

Podatci o projektu

 

Odabrana tema

 

 

Fenološko prmatranje i proučavanje jedinki iz razreda kukci (Insecta), red paličnjaci (Phasmatodea) i  porodici Phasmatidae.

 

 

Naziv projekta

Paličnjaci

Cilj projekta s detaljnim

obrazloženjem

Biološka sekcija proucava nastavne sadržaje nastavnog predmeta biologije(sedmog) razreda. Cilj

je senzibilizirati i razvijati ekološku svijest neposredne stvarnosti (nabava, život, ishrana, razmnožavanje palicnjaka). Razvijanje empatije i odgovornosti covjeka spram životinjskih vrsta; jedinki (palicnjak). Identifikacija i pojacano pracenje život jedinke u kontroliranim uvjetima. Temeljni predmet je proucavanje razvoja jedinke, te proširivanje spoznaja o životinjskim vrstama.

Metode provođenja

projekta

1. Organizacija projekta obuhvaćala je obavještavanje učenika o projektu - tko, što, gdje,  

    kada, zašto i s kojim ciljem te dogovor o kupnji insektarija i mladih jedinki (donacija).

2. Edukacija učenika obuhvaćala je obrazovanje učenika 7. i .8. razreda (ostali razredi)

   škole o udomljavanju jedinki, načinu obnašanja u prostoru gdje će jedinke boraviti, 

   iznošenju podataka o vrsti, organizacija dnevne skrbi i bilježenju Dnevnika bilježaka te  

   koji su razlozi za provedbu ovog projekta. 

3.  Zbrinjavanje jedinki i svakodnevna skrb. 

Očekivani rezultati

Očekivani rezultati ovog projekta su: da učenici nauče važnost poštivanja dogovora, stjecanje osjećaja odgovornosti i dosljednosti u skrbi za živo biće. Pretpostavka je da će nakon provedenog projekta raspolagati sa dodatnim znanstvenim činjenicama, razviti kritički stav spram informacija sa strane teorije spram iskustvu i praktičnom radu. Usvojit će znanja iz područja biologije šireg spektra. Razvijati će niz potrebnih humanih vrednota. Znati će pomiriti teorijski pristup projektu sa praktičnim te na osnovi fenološkog promatranja i raspolaganja znanstvenim činjenicama i vlastitim iskustvom te tako i donijeti zaključak. Razvijati će sposobnosti za analizu podataka i izvođenje zaključaka.

Postignuti rezultati

Tablica rezultata praćenja

* detaljni podatci  (u tablici navedene značajne promjene.  Dnevna praćenja nalaze se u Dnevniku praćenja.)

Iz podataka u priloženoj tablici vidljivo je da su učenici svakodnevno o jedinkama. Pažljivo su pratili promjene. Donijeli su zaključak- insektariji nisu odgovarajući za navedenu vrstu. Prilikom eksperimentiranja sa načinom ishrane zaključuje se da im je bršljan odlična podloga za penjanje, ali kao redovita ishrana odgovara im zelena salata. Izuzetno je važno svakodnevno vlaženje insektarija; u protivnom će uginuti prilikom presvlačenja i jajašca će se osušiti (što se i dogodilo jer do sada nismo uočili razvoj mladih jedinki), a i potrebna im je voda za piće. Potreban je insektarij prema standardima koji će im omogućiti penjanje te kao podlogu isprobati treset (zbog pojave mušica na zemlji). Svjetlost i buka ima ne smetaju, ali bilo kakvo drugo uznemiravanje (uzimanje jedinki u ruke, lupkanje po insektariju…) uznemirava ih na što reagiraju podizanjem zatka. Danju s izuzetno mirni, dok su noću aktivni. Regeneracija izgubljenih ekstremiteta brza je i uspješna (u našem slučaju otprilike 20 dana). Probava im je prilikom ishrane zelenom salatom česta, dok se isto ne može tvrditi prilikom ishrane lišćem kupine i ruže.

Praćenje

Bilješke

17.09.2009-20.10.2009.

Proučavanje literature.

20.10.2009.

Smještaj paličnjaka u insektarije (razred, ured).

Stavljanje podloge od zemlje, sađenje bršljana. 

Mjerenje paličnjaka- 1. I. -    1.p.- 25 mm           2. I.- 1.p.- 20 mm

                                               2.p.- 20 mm                    2.p.- 17 mm

                                               3.p.- 35 mm                    3.p.- 33 mm

                                               4.p.- 32 mm                    4.p.- 35 mm

                                               5.p.- 18 mm                    5.p.- 35 mm

                                               6.p.- 22 mm                    6.p.- 33 mm

                                               7.p.- 20 mm                    7.p.- 28 mm

21.10.2009.

Početak praćenja.

Dva se paličnjaka penju po bršljanu, a druga dva paličnjaka su ispod salate. Kod mijenjanja salate  primijećeno je da je paličnjak uznemiren zbog toga jer je podigao rep poput škorpiona.

23.10.2009.

2 od 5 paličnjaka  (1. Insektarij) su  se prvi put presvukli.

30.10.2009.

Dnevno prskanje i mijenjanje salate.

13.11.2009.

Prvi put smo stavili paličnjacima uz zelenu salatu i kupinovo i ružino lišće za jelo i oni su to odlično prihvatili (mali test različite ishrane).

16.11.2009.

Mjerenje paličnjaka- 1. I. –   1 .p.- 33 mm           2. I.- 1.p.- 26 mm

                                               2.p.- 29 mm                    2.p.- 19 mm

                                               3.p.- 33 mm                    3.p.- 35 mm

                                               4.p.- 30 mm                    4.p.- 39 mm

                                               5.p.- 19 mm                    5.p.- 38 mm

                                               6.p.- 25 mm                    6.p.- 48 mm

                                               7.p.- 23 mm                    7.p.- 43 mm

16.11.2009.

Čišćenje insektarija i nažalost jedan paličnjak je ostao bez noge ( to dokazuje koliko su krhki).

Proučavanje brzine regeneracije izgubljenog ekstremiteta.

Uveden treći insektarij.

20.01.2010.

Primijetili smo veliku razliku u veličini paličnjaka između kraja prvog i početka drugog školskog polugodišta.

Regeneracija izgubljenog ekstremiteta uspješno završena.

22.01.2010.

Mjerenje

paličnjaka- 1. I. -  1.p.-  85 mm   2. I.- 1.p.- 107 mm 3.I.-1.p.- 69mm

                              2.p.-  70 mm            2.p.- 112 mm       2.p.- 59mm

                              3.p.-  92 mm            3.p.- 109 mm       3.p.- 78mm

                              4.p.-  103 mm          4.p.- 102 mm       4.p.- 83mm

                              5.p.-  78 mm            5.p.-  96 mm

12.02.2010.

Mjerenje

paličnjaka- 1. I. - 1.p.-  93 mm   2. I.- 1.p.- 112 mm  3. I.- 1.p.- 79 mm

                             2.p.-  78 mm           2.p.- 119 mm           2.p.- 72 mm

                             3.p.-  109 mm         3.p.- 126 mm           3.p.- 86 mm                                        

                             4.p.-  103 mm         4.p.- 122 mm           4.p.- 97 mm

                             5.p.-  86 mm          5.p.-  102 mm                 

                            

15.2.2010.

Treće  presvlačenje paličnjaka (2.insektarij).

      05.03.2010.

Mušice na stjenkama stakla (1. i 3. Insektarij)

22.03.2010.

U 1. insektariju su uginula 2 paličnjaka.

U 2. insektariju 1 paličnjak kritično.

23.03.2010.

Mijenjanje bršljana u sva 3 insektarija.

 

Mjerenje

paličnjaka- 1. I. - 1.p.-  103 mm   2. I.- 1.p.- 121 mm  3. I.- 1.p.- 96 mm

                             2.p.-  96 mm             2.p.- 123 mm           2.p.- 83 mm

                             3.p.-  127 mm           3.p.- 129 mm           3.p.- 8 mm                                       

                                                              4.p.- 132 mm         4.p.- 102 mm

                                                              5.p.-  107 mm                 

 

01.04.2010.

Uobičajen obilazak. Uginuo paličnjak u II. insektariju.

14.04.2010.

Čišćenje sva 3 insektarija.

28.04. 2010.

Mjerenje

paličnjaka- 1. I. - 1.p.-  118 mm  2. I.- 1.p.- 129 mm 3. I.- 1.p.- 102 mm

                             2.p.-  109 mm           2.p.- 131 mm         2.p.- 96 mm

                             3.p.-  139 mm           3.p.- 137 mm         3.p.- 102 mm                                       

                                                              4.p.- 135 mm         4.p.- 109 mm

                                                              5.p.-  112 mm                 

05.05.2010.

Primijećen  izmet na staklu insektarija.

10.05.2010.

Otrgali smo suho lišće bršljana.

23.05.2010.

Mjerenje

paličnjaka- 1. I. - 1.p.-  123 mm  2. I.- 1.p.- 132 mm 3. I.- 1.p.- 108 mm

                             2.p.-  112 mm           2.p.- 135 mm         2.p.- 99 mm

                             3.p.-  141 mm           3.p.- 142 mm         3.p.- 109 mm                                       

                                                              4.p.- 139 mm         4.p.- 115 mm

                                                              5.p.-  119 mm                 

26.05.2010.

Prednjim ekstremitetima donijeli kap vode na stjenku stakla i prislonili čeljust na kap (piju vodu).

07.06.2010.

Mjerenje

paličnjaka- 1. I. - 1.p.-  124 mm  2. I.- 1.p.- 130 mm 3. I.- 1.p.- 102 mm

                             2.p.-  109 mm           2.p.- 132 mm         2.p.- 99 mm

                             3.p.-  139 mm           3.p.- 137 mm         3.p.- 104 mm                                       

                                                              4.p.- 135 mm         4.p.- 109 mm

                                                              5.p.-  113 mm                 

Trajanje projekta

Projekt se provodi od rujna 2009. godine. Predviđeno trajanje dvije školske godine.

Stručni voditelj

projekta i osoba za

kontakt

Kristina Vrabec, diplomirana učiteljica s pojačanim programom iz predmeta prirodoslovlje

Financijska sredstva

uključena u projekt

U projekt je uložen novac potreban za nabavu insektarija (250,00kn).

Potrebna financijska

sredstva za provedbu

projekta

Financijska sredstva potrebna za provedbu projekta su namijenjena za odgovarajući insektarij koji je neophodan  potrebna za egzaktnu provedbu projekta.  

 

U Hodošanu  18. lipnja 2010. godine

 

 

Potpis voditelja projekta                               M.P.                                  Potpis odgovorne osobe

 

____________________                                                                        ___________________