Projekt "Sveta obitelj"

31. svibnja 2011.

Projekt grupe mladih povjesničara "Krijesnice - mali kustosi"

Jelena Branilović, Leonarda Ivković i Valentina Kolarić, mentor Ivan Barić:

 

Radnja "Kapela Svete obitelji" (*.pdf format oko 1,5 MB) - Zbirka fotografija  - u izradi

 

II. podprojekt: "Upoznajmo mjesto Donji Hrašćan"

 

 Projekt "Sveta obitelj"

Prezentacija projekta "Sveta obitelj" – završetak velikog projekta "Krijesnice - mali kustosi" Muzeja Međimurja Čakovec

31. svibnja u 10,30 (utorak) kod kapelice Sv. Obitelji Donji Hrašćan – pozivaju se svi žitelji Donjeg Hrašćana (uz njih sigurno nazočno najmanje 52 učenika i 10 učitelja, djelatnici Muzeja, predstavnici župe, općine, mjesta…)

           

Projekt "Sveta obitelj" ujedinio selo, školu i župu

 

Donji Hrašćan zaslužuje više

 

            Osnovna škola Hodošan uključila se u projekt Mali školski kustosi koji treću godinu za redom organizira Muzej Međimurja Čakovec pričom o kapelici Svete obitelji u Donjem Hrašćanu. Prvotna namjera bila je obrada povijesne priče o kipu Svete obitelji, koji je, da bi naselje 1908. godine dobilo svoje mjesno proštenje, morao biti zamijenjen i premješten.         Tijekom rada spoznala se velika uzajamna povezanost naselja Donji Hrašćan i patrona naselja - Svete obitelji pa su se u ovom projektu ujedinili stari i novi podaci o kapeli i pilu. Izbjegnuta je također moguća kriva interpretacija o događaju iz daleke 1907. godine. Rad je proširen s više događaja kojima je cilj upoznavanje naselja od strane svih učenika pa su veliki i mali saznali  mnogo o povijesti  i sadašnjost jednog mjesta sa školskog područja Osnovne škole Hodošan. Uz vodstvo Božidara Kolarića svaki učenik je obišao Muzej Međimurja dr. Juraj Kolarić i obišao naselje, a najmlađi su posjetili su gospodarstvo Branke Hegeduš, održali "Igre bez granica" na igralištu NK "Borac" te izradili prigodne putopise i likovne radove.

            Glavni dio projekta "Sveta obitelj" pod mentorstvom dipl. učitelja Ivana Barića bila je rad "Kapela Svete obitelji" kojeg su okupljenim učenicima i žiteljima Donjeg Hrašćana prezentirale male kustosice Jelena Branilović, Leonarda Ivković i Valentina Kolarić. Prezentacija projekta održana je  31. svibnja 2011. godine  uz nazočnost predstavnika Muzeja Međimurja:  mr. sc. Zlatka Bacingera, voditelj promidžbe i marketinga i Erike Nađ-Jerković, akademske slikarice, više kustosice Likovne galerije i MZLKM; župnika župe Svetog Jurja u Trnju vlč. Darka Kelemenića, pedagoginje prof. Jelene Sobočan Tkalčec učiteljica prof. Sandre Premuš Lepen i dipl. učiteljice Željke Tot, vjeroučiteljice dipl. kat. Valerije Štampar te žitelja Donjeg Hrašćana. Uvodni pozdrav dao je učenik Mihael Kolarić čija je obitelj oduvijek brinula o kronikama mjesta. Učenici su ukazali na nerazmjer uređenja na tlu općine. Danas nakon ugradnje kanalizacije Donji Hrašćan čeka obnovu svih ulica, ali i nova ulaganja u javne i sakralne objekte. Naime, dok se više mjesta u općini diči obnovljenim Domovima kulture (D. Kraljevec, Donji Pustakovec, Palinovec, Sveti Juraj u Trnju), dok u Hodošanu – na svu sreću - još uvijek škola predstavlja utočište za sve ozbiljnije skupove, izložbe i priredbe, u Donjem Hrašćanu hitno su potrebna nova ulaganja kako bi boravak i događaji u staroj školi izgledali u skladu s 21. stoljećem. Učenici su osim toga ukazali na još uvijek nazočan čudan običaj postavljanja objekata komunalne infrastrukture uz stare sakralne spomenike. Električni stupovi, trafostanice, pumpe kanalizacije i slično iz dana u dan ponovo niču uz višestoljetne spomenike. Neshvatljivo! Originalan rad je objavljen na portalu OŠ Hodošan i Župe Svetog Jurja.

            Završetak projekta Osnovne škole Hodošan u Donjem Hrašćanu obilježila je priredba učenika u Domu kulture. Događaj u prepunoj sali Doma uljepšala je izložba radova učenika vezana uz projekt  i upoznavanje mjesta Donji Hrašćan: plakata, pismenih radova učenika matične i područnih škola te praktičnih radova iz tehničke i likovne kulture mentora Kristijana Ovčarića i Nenada Kipkea). Priredbu sa glumcima i zabavljačima osmislile  su Sandra Premuš – Lepen i Jelena Sobočan,  pripremili su je učitelji Anastazija Anka Balent, Emilija Kolac (uvježbala i mali zbor), Katarina Barić, Dragutin Balent, Marija Novak (veliki zbor) te  tamburaši pod vodstvom Stanislava Novaka, a izvanredno i originalno vodile su ga Ana Zrna i Sara Sabol. Nazočne je pozdravila i školi se zahvalila predsjednica Vijeća MO Laura Bunc, a mjesni odbor je za male glumce pripremio slatki domjenak. (raw)