Mali projekt "Moja prva knjiga"

Napomena: novije vijesti su uvijek na vrhu...

 

Završna svečanost održana je u Karlovcu24- rujna 2015.

Pogledajte našu ekipu tijekom programa

 

Pobjednička knjiga je slikovnica Lane Udovičić "Zlatna vrata u ormaru" - pogledajte, pročitajte...

 

 

A dolje kliknite na bilo koju naslovnicu i otvaraju vam se naše prve knjige

 

Voditeljce malog projekta: Katarina Barić, Suzana Košak i Liljana Kralj

Ostvarivanje projekta

KAKO JE NASTALA MOJA PRVA KNJIGA

 

            Jednog zimskog jutra učiteljica me pitala želim li sudjelovati u natječaju „Moja prva knjiga“. To je natječaj za učenike koji sami moraju izraditi svoju vlastitu slikovnicu, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova. Pomislila sam: „To je zadatak stvoren baš za mene!“. Učiteljica mi je dala upute kako napraviti slikovnicu. Kad sam došla kući počela sam razmišljati o temi. Razmišljala sam i smišljala, a onda sam se dosjetila. Pošto sam ja mažoretkinja i jako volim plesati, odlučila sam da tema bude o jednoj maloj djevojčici koja je silno željela postati balerina i na kraju su se njezini snovi ostvarili. Tako sam ja svoju slikovnicu nazvala „Mala balerina“. Mojoj mami i učiteljici se tema odmah svidjela. Napisala sam tekst za svoju slikovnicu, a učiteljica mi je ispravila greške. Tekst sam isprintala, a onda sam počela ilustrirati svoju slikovnicu. Moram priznati da je to bio puno teži zadatak nego što sam mislila. Svaki slobodan trenutak sam iskoristila za oslikavanje svoje slikovnice. Moja najveća podrška bila mi je obitelj, učiteljica i najbolja prijateljica Lea. Nakon nekoliko tjedana slikovnica je bila gotova. Moja mama, učiteljica i ja bile smo jako ponosne na moju slikovnicu i na mene. Nadam se da ćete čitati moju slikovnicu i da će vam biti zanimljiva.

                                                                                                             Lana Naranđa, 3.h

 

Lanin razred u malom projeku Informatika izradili su Laninu slikovnicu u programu za crtanje i bojanje. Pogledajte ovdje...

Kako je nastala moja prva knjiga

Učiteljica nam je govorila o projektu „Moja prva knjiga“. Predložila nam je da napravimo svoju slikovnicu. Bila sam oduševljena tom idejom.

Temu slikovnice birala sam sama. Nisam znala o čemu ću pisati. Napamet su mi padale mnoge ideje. Ali jedna mi je bila najljepša. Uzela sam olovku i papir i počela pisati o pastiru i violinu. Dala sam je učiteljici i ona je ispravila moju priču. Tekst sam morala prepisati na računalo i isprintati. Još je samo trebalo ilustrirati slikovnicu i obojiti je. Mislila sam  da je najlakše ilustrirati slikovnicu, ali nije. Uložila sam puno truda i vremena za crtanje! Kad sam završila s ilustriranjem dala sam slikovnicu učiteljici da spoji stranice i da na nju stavi moju autobiografiju.

Nakon par tjedana moja slikovnica je bila gotova i poslana na natječaj. Jako sam ponosna na svoju slikovnicu.

Lana Fajić, 4.j

 

Kako je nastala moja prva knjiga

U utorak, dan prije dodatne nastave učiteljica nam je rekla da ima iznenađenje za nas. Tu noć od uzbuđenja nisam mogla zaspati. Ujutro sam jedva dočekala da prođe drugi sat engleskog jer smo nakon toga imali dodatnu nastavu iz hrvatskog jezika.

Učiteljica je dan prije rekla da ima za nas iznenađenje,a ja nisam mogla od uzbuđenja doći k sebi. Rekla je da ćemo raditi slikovnicu, a ja nisam znala kako. Došla sam kući i rekla mami da ću raditi slikovnicu. Mama je bila sretna kao i ja. Dan kasnije počela sam razmišljati o temi. To je bilo najteže od svega jer sam imala milijun ideja, a jednu sam morala izdvojiti. Društvo, bila sam tako ljuta! Prvo sam razmišljala o jednoj pa o drugoj temi, a na kraju sam izabrala „Zlatna vrata u ormaru“. Slikovnica je počela napredovati. Tekst je bio napisan i zaklaman za stranice, a ja sam počela crtati. Ljutilo me to što na jednoj strani nisam mogla nacrtati Lili isto kao na naslovnoj strani. No, nakon puno rada i uloženog truda slikovnica je bila dovršena.

Najljepše mi je bilo kada sam slikovnicu čitala prijateljima u razredu, a oni su mi na kraju pljeskali. Divili su se mojim slikama, a to mi je bila prava nagrada.

Lana Udovičić, 4.j

 

 

Kako je nastala moja slikovnica

U školi, na dodatnoj nastavi iz hrvatskog jezika učiteljice Suzana i Kristina predložile su da napravimo slikovnicu. Ja sam na to rado pristao.

Došao sam kući i roditeljima sam oduševljeno ispričao da ću pisati i slikati svoju prvu slikovnicu. Odmah sam krenuo razmišljati o čemu da pišem. Ideje su dolazile sa svih strana, od mame, tate i starijeg brata. To nije bilo potrebno jer sam u glavi već imao ideju. Odlučio sam pisati o čarobnim kristalima. Napisao sam tekst, a učiteljica Kristina mi je pomogla izrezati ga i zaklamati za stranice. Nakon toga svaki dan sam marljivo crtao crteže.

Slikovnica je uskoro bila završena i sada s veseljem očekujem rezultate.

Andrija Borović, 4.j

 

 

 

 

Moja prva knjiga

Ja sam Ellena Drk i jedna sam od učenika koji su izradili svoju slikovnicu.

Učiteljica nam je rekla da nas na satu dodatne nastave iz hrvatskog jezika čeka iznenađenje. Sigurno svi vi koji ovo čitate znate o kakvom se iznenađenju radi. Izrada slikovnice bilo je za mene veliko iznenađenje jer sam ja jedna od onih učenika koji su rođeni za hrvatski jezik. Moja priča „Grad o kakvom niste ni sanjali- Kruhograd“ govori o pohlepnosti za hranom i debljini. Sigurno se pitate zašto sam odabrala baš tu temu. Evo ovako: Jedan učenik iz mog razreda ništa ne želi jesti, osim kruha. Kod njega me zabrinjava to što se ne deblja. Izrada slikovnice tekla je uz puno smijeha, zabave i igre. Slikovnicu sam radila dva tjedna, a za ilustriranje sam izabrala tehniku tuša i vodenih boja.

Mislim da će vam moja slikovnica biti jako zanimljiva.

Ellena Drk, 4.j