Predavanje uršulinke Damjane Barbarić

30. studenoga 2010.

 

Tijekom nastave katoličkog vjeronauka 6. a i 6. b razreda predavanje je održala  s. Damjana Barbarić, uršulinka iz Varaždina.

Razlog dolaska je obrađivanje nastavne teme iz godišnjeg plana i programa katoličkog vjeronauka: Redovnici i redovnice u Crkvi. Sestra Damjana je vjeroučenicima iz vlastitog iskustva pobliže objasnila  svrhu i cilj redovništva i upoznala s načinom života u samostanu.

 

 

Drugačiji sat vjeronauka

 

U utorak, 30.11.2010., na satu vjeronauka imali smo posebnu gošću. S nama je bila redovnica Damjana Barbarić. Na početku sata smo se pomolili i pjevali Velik si. Naša gošća nam je pričala o uršulinkama. Živi u samostanu u Varaždinu, najvećem uršulinskom samostanu u Hrvatskoj. Uršulinke možemo prepoznati po odjeći i prstenu. Pričala nam je o svome redu diljem svijeta. Sv. Anđela Merici je utemeljica reda; „Neka nastoje unositi mir i slogu gdje god se budu nalazile.“. Živjela je u Italiji što smo vidjeli na zemljovidu. Saznali smo i nešto više o sv. Ušurli, 48. grani sv. Anđele diljem svijeta. Glavna generalica uršulinka je M.Ceccilija Wanga. Vidjeli smo gdje se sve nalaze samostani uršulinki u Hrvatskoj. Časna sestra je rekla da se postane redovnicom ako osjetiš božji poziv. Jedna uršulinka, sestra Mirija je misionarka u Africi.   (Dajana Sabol 6.a)

 

 

 

 

 

Dolazak časne sestre

 

 

 

 

Baš sam uzbuđena! Danas nam na sat vjeronauka dolaze časne sestre. Trrrrrrrrrrrrrr! Zazvonilo je zvono za početak sata. Vjeroučiteljica nam je rekla da možemo uči u razred (bili smo u kabinetu informatike)  i da pripremimo pitanja. Došla nam je samo jedna časna sestra jer je druga bila bolesna. Kad je ušla sestra Damjana, digli smo se i pozdravili. Zatim smo se pomolili i zapjevali pjesmu Ohrabri se. Gledali smo prezentaciju o uršulinkama, redu časnih sestara kojima pripada sestra Damjana. Pokazala nam je da nose poseban križ oko vrata i imaju prsten, znak da su Isusove zaručnice. Njihova zaštitnica je sveta Anđela koja je shvatila da muškarce najviše privlači njezina kosa te si je umočila kosu u pepeo i pokrila ju maramom. Uršulinke imaju i svoje vrtiće u Zagrebu i Varaždinu, jako se zabavljaju sa djecom i puno se druže s mladima. Glavna časna sestra je Cecila Wanga koja živi u Kini. Pripadnice uršulinskog reda žive i u Africi, Rumunjskoj, ima ih po cijelom svijetu. Došao je red i na pitanja. Bilo je svakakvih, lakih i težih; npr. Zašto ste se odlučili za taj red, a neki drugi? Smijete li izaći u civilu? Jeste li se ikad pokajali što ste časna sestra?. Trrrrrrrrr! Zazvonilo je za kraj sata. Ovo mi je bio jako lijep sat vjeronauka. Uvijek ću se sjećati uršulinki i sestre Damjane. (Petra Mesarek 6.b)