Terenska nastava „Po Međimurju“

 

               Učenici 2. i 3. razreda Palinovec i Sveti Juraj u Trnju te 3. razred Hodošan realizirali su svoju terensku nastavu „Po Međimurju“,  u petak, 7. listopada 2011. godine

 

               Početak naše nastave je bio savršen: ugodno toplo, bez kiše, lijepi obilni sendviči (3-4 komada), sokovi i svega u izobilju. Mogli smo ostati negdje u prirodi i dan-dva više od planiranih četiri sata nastave. Autobus nam je došao na vrijeme.

               Dobili smo prve zadatke: pravilno zapisivati imena naseljenih mjesta na papiru, promatrati izgled našeg prelijepog zavičaja, Donje i Gornjeg Međimurja, listopadne šume, voćnjake, vinograde, polja u jesen i drugo. Za vrijeme velikog odmora i užine, zapuhao je jak, hladan vjetar i otjerao nas natrag u autobus. Po studenom jakom vjetru, zaključili smo gdje se nalazi sjeveroistok. Ostatak Gornjeg Međimurja smo promatrali iz toplo autobusa, kroz prozor. U Domašincu smo posjetili plastenike i staklenike s cvijećem obitelji Marije Zelenić. Upoznali smo sve prednosti  uzgoja ovih prelijepih cvjetnih biljčica u idealnim uvjetima rasta. I tu smo odredili glavne i sporedne stane svijeta uz pomoć kompasa. Naučili smo kako izvagati masu glavice kupusa. Za nagradu smo  od obitelji Zelenić dobili napolitanke, sok i po jednu maćuhicu za svakog učenika.

            Vremenska prognoza se uistinu obistinila. Kiša, blato i hladan vjetar, otjerali su nas kućama.  Nismo otišli u šumu Murščak, ali ćemo je posjetiti u neko sunčanije i toplije vrijeme.

 

Učiteljica Liljana Kralj

Terenska nastava

 

Zaduženi učitelji: voditeljica Liljana Kralj, Emilija Kolac, Ljiljana Zelenić.

Broj učenika: 42 učenika (svi učenici 2./3.j, 2./3.p i 3.h razreda)

 

Ciljevi i zadaće nastave: Upoznati zavičaj (Donje i Gornje Međimurje ), razna mjesta, objekte, zamjećivati posebnosti zavičaja u kojem živimo, biljni i životinjski svijet u jesen, život i rad ljudi u jesen, najpoznatije vode u zavičaju, orijentacija u prostoru (pomoću kompasa, panja, itd. ), ponašanje na javnim mjestima. Ispisivati imena naselja za vrijeme vožnje, obratiti pažnju na pravilno pisanje.

 

Plan puta: Polazak školskog autobusa iz Hodošana, Svetog Jurja u Trnju i Palinovca u 8.15 sati. Slijedi vožnja kroz Čakovec, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu, najviši vrh Mohokus, Dragoslavec, Štrigova, Sveti Martin na Muri i povratak kući (do 12.30 h ).

Što je potrebno osigurati: školski autobus, nastavne listiće, kompase i zemljovid.

Trošak po učeniku: 0 kuna

Način vrednovanja: Praktično primijeniti znanja i vještine koje smo učili na satovima prirode i društva, hrvatskog jezika, matematike,…

Učiteljica: Liljana Kralj