Recikliranje, odvajanje otpada, kompostiranje

 14. ožujka 2012. godine

 

          Predavačica: Petra Bobić, prof.
Udruga: Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis (ZEON), Čakovec 

u 9,00 predavanje su pratili 3.h i 4.h razred, a u 10,00 učenici 3.j i 4.j razreda

Dolje pogledajte fotografije s prvog predavanja.

Učitelji u Sv. Jurju su bili znatiželjni i pitali su me za odlaganje različitog otpada, pa sam im obećala poslati mailom linkove i brošuricu. Želite li brošuricu kliknite na sličicu, malo počekajte i eto vam u *.pdf formatu

Petra kaže: "Pitali su me kamo se odlažu stari CD-i?"
CD, DVD spada u EE otpad (elektronički otpad), tako se klasificira kod nas u Hrvatskoj. Evo uputa za zbrinjavanje takvog otpada: http://www.elektrootpad.com/  Inače, samo u Hrvatskoj se DVD-i i CD-i tretiraju kao elektronički otpad, a u Europi kao obični komunalni otpad. Tako je to od 2007. godine, jer se onda napravio novi pravilnik o zbrinjavanju otpada i CD ili DVD je postao elektronički otpad.

Inače....

Ravnatelj OŠ Hodošan redovito, već tri godine, vozi sav elektronički otpad u odlagalište (kontejner) tvrtke Čakom u Čakovcu, Mihovljanska ulica preko pruge, kod groblja. Kako nikad ne skupimo veliku količinu, ovo je najbolji način zbrinjavanja.

Dosad je tamo završilo preko 30 računala, 40 monitora, 3 stara TV-a, zatim bezbroj kablova, zvučnika, disketa, CD-ova, CD i DVD playera, različitih routera, sklopki, tipkovnica, miševa... Prilikom odlaganja ravnatelj fotografira sve što se odloži (sličica dolje)

 

U matičnoj školi Hodošan postoji stalna postava STOLA ZA RECIKLIRANJE gdje učenici odlažu miševe, tipkovnice, baterije, skupljali smo mobitele i sve i svašta. Tu možete UVIJEK odložiti sve što spada u elektronički otpad i škola će to zbrinuti. Iz područnih škola otpad također možete tu dopremati.

 

 

 

Mali izbor fotki s predavanja: