Projekt "Čitamo mi - u obitelji svi"

25. siječnja 2013.

 

„Ruksak“ započeo svoje putovanje

 

Čitamo i mi, u obitelji svi je nacionalni projekt kojim se nastoji povećati djetetov interes za čitanjem, a pokrenula ga je  Hrvatska mreža školskih knjižničara. Provodi se već drugu godinu za redom i ove godine se  i naša škola uključuje. Ciljevi projekta su: razvoj tehnike čitanja i važnost čitanja za cjeloživotno učenje, obogaćivanje djetetov rječnika (olakšava učenje); značaj roditeljskog utjecaja u razvoju tehnike čitanja;  važnost knjižnice kao multimedijalnog i informacijskog središta škole, gdje se ne posuđuju samo lektire (i ostale knjige). Projekt se sastoji od nekoliko etapa: prijava, odabir knjiga,upoznavanje roditelja, dostava materijala, provedba projekta, odabir najljepših dojmova i završno izvješće i nagrade. Na roditeljskom sastanku održanom u utorak 27.studenoga 2012. za roditelje 3.razreda, knjižničarka Lidija Kovačić Faić  ppt prezentacijom predstavila je projekt "Čitamo mi, u obitelji svi". 

 

Svakog petka jedno će dijete donijeti ruksak sa 8 knjiga kući, a iduće srijede vratiti u školu te prvih 15 min. na satu hrvatskog jezika prepričavati lijepe doživljaje. U ruksaku se nalaze knjige iz različitih područja: roman ili priča za djecu, pjesme za djecu, roman ili pjesme za roditelje, slikovnica za djecu, popularno-znanstvena literatura, priručnik za odgoj djece, knjige za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, popularno pisana knjiga o hrvatskoj povijesti. U tih pet dana koliko će ruksak biti u obitelji, svakog dana svi članovi obitelji odvoje najmanje 30 min.za čitanje i komentirajte pročitanog. U ruksaku se nalazi i bilježnica dojmova. Ovim projektom se učenici motiviraju za čitanje, nema pobjednika (pobjednici su svi koji sudjeluju).

Projektom smo započeli u petak, 25.siječnja 2013.g. Naša knjižničarka je najprije donijela ruksak u 3.r. OŠ Hodošan učiteljice Anastazije Anke Balent. Nakon detaljnih uputa te pregledavanja sadržaja ruksaka, Dominik Branilović je ponosno uzeo ruksak. Njegova će obitelj sljedećih pet dana uživati u zanimljivim knjigama. Budući da u našoj školi putuju dva ruksaka, knjižničarka se uputila u PŠ Sveti Juraj u Trnju. Tamo je čekalo iznenađenje. Naime, Mateo Borović i njegova učiteljica Ljiljana Kralj pozvali su njegovu majku da mu pomogne nositi ruksak kući. Nakon prelistavanja knjiga i uputa, gđa.Borović je prokomentirala da će sigurno svi ukućani uživati u čitanju jer su knjige jako zanimljive.

            Zahvaljujemo se svim roditeljima koji svojim aktivnim sudjelovanjem podržavaju projekt. O daljnjem tijeku projekta bit ćete navrijeme obaviješteni. Web stranica za sve one koji žele saznati nešto više o projektu:https://sites.google.com/a/knjiznicari.hr/citamo-mi-u-obitelji-svi/.

Knjižničarka Lidija Kovačić Faić