Edukacijsko jutro

Festival tolerancije - 7. festival židovskog filma Zagreb 2013.

Predstava i predavanje u CZK Čakovec: 14. studenoga 2013.

 

Ovo je već sedma godina za redom da putem Festivala gradimo spomenik toleranciji, educiramo o nužnosti razumijevanja različitog, govorimo o ljubavi i zalažemo se za bolje sutra. Uvjeren sam da će naši posjetitelji prepoznati vrhunsku kvalitetu svih festivalskih programa, pritom puno i naučiti te nam pomoći u promicanju tolerancije.

Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala

 

Edukacijska jutra 2013. godine

 

14. studenog u Centru za kulturu Čakovec održano je pretposljednje Edukacijsko jutro ovogodišnje turneje. Ovaj je program održan u Čakovcu već treću godinu zaredom, čime se ne može pohvaliti niti jedan drugi grad osim Zagreba. Program je, kao i u prethodna dva navrata, privukao veliko zanimanje pa je dvorana Centra za kulturu kapaciteta 550 mjesta jedva uspjela ugostiti sve koji su došli sudjelovati na njemu. Partneri ovog Edukacijskog jutra bili su Međimurska županija i Židovska općina Čakovec, nastavivši tako izvrsnu dugogodišnju suradnju s našom Udrugom.

Uoči prikazivanja filma "Nadarena djeca", prisutnima su se obratili gosp. Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec te gosp. Matija Posavec, župan Međimurske županije. Branko Lustig (na slici), koji je i sam kao dječak živio u Čakovcu, ispričao je učenicima o danima provedenim u njihovoj županiji, ali i o zatočeništvu u zloglasnim nacističkim logorima, objasnivši kako je od zatočenika razdvojenog u mladoj dobi od oca i majke postao poznati hollywoodski producent. Pritom je istaknuo kako je važan faktor u njegovom životu bila sreća, no, prije svega, i naporan i predan rad. Poručio je mladima da su svi oni jednaki, bez obzira na religiju ili boju kože.

Učenici iz međimurske županije s velikim su zanimanjem i pažnjom popratili čitav program, o čemu svjedoče brojna pitanja na kraju predavanja te ocjene koje su učenici dodijelili filmu i predavanju na glasačkim listićima, kao i komentari napisani na njima. "Bilo je jako dirljivo i potaknulo me na to da sve ljude treba jednako gledati i da ih treba poštovati iako su drugačiji od nas." "Nadam se ovakvoj manifestaciji svake godine, i to oko Međunarodnog dana tolerancije. Hvala!" "Bilo je predivno i dirljivo. Ovo je prvi film koji me dirnuo duboko u srce". 

 

2012. godina

Turneja edukacijskih jutara u 2012. opet je započela u Čakovcu. Oko 550 učenika osnovnih škola iz Međimurske županije okupilo se 20. rujna u Centru za kulturu kako bi prisustvovali programu i poslušali predavanje gosp. Lustiga, čovjeka koji je dio svoga djetinjstva proveo upravo u Čakovcu. Nakon prikazanog filma „Posljednji let Petra Ginza“, gosp. Lustig je povukao paralele između života njegova protagonista, Petra Ginza, i svoga vlastitoga. Upoznavši učenike još malo detaljnije s tragedijom Holokausta, apelirao je da ne dopuste da se išta slično ikada više ponovi: „... ta mržnja dovodi do zla. Jedino kako se to zlo može iskorijeniti je ljubavlju. Vi imate u svojim rukama, svojim glavama da se te stvari više ne ponavljaju.“ Nadovezavši se na aktualno pitanje integracije romske djece u međimurske škole, pozvao je sve prisutne da se bore protiv diskriminacije, ističući da su svi ljudi isti. 26. rujna smo Edukacijska jutra prvi put doveli u Dalmaciju. Zahvaljujući odličnoj suradnji s Gradom Zadrom, na programu koji se održao u Kazalištu lutaka sudjelovalo je oko 300 učenika. Program je prošao vrlo uspješno. Film je dobio prosječnu ocjenu 4.3, dok je predavanje još bolje prihvaćeno s prosjekom od 4.5.

 

2011. godina

Te godine turneja Edukacijskih jutara započela je u Čakovcu (8.rujna, 550 učenika iz Čakovca i regije). S obzirom na to da je Čakovec poznat kao grad s jakom nacionalnom manjinom (Romima), predavanje gosp. Lustiga bilo je usmjereno na promicanje tolerancije i razumijevanja socijalnih i etničkih različitosti te različitih vrijednosti kao najvažnijih preduvjeta skladnog suživota. Turneja se nastavila u Osijeku (15. rujan, 300 djece) te završila u Vukovaru (16. rujan, 300 djece). Film koji je bio prikazivan na turneji Edukacijskih jutara 2011. godine bio je „Unutar Hanina kovčega“.

 

2010. godina

Nakon 4. Festivala, a zbog izvrsnog odaziva i komentara učenika, kao i sjajnog dijaloga uspostavljenog s njima nakon projekcija i predavanja, projekt Edukacijskih jutara nastavio se razvijati u smislu održavanja programa i u drugim gradovima, izvan termina Festivala („turneja Edukacijskih jutara“). Naglasak se stavlja na gradove iz regija u kojima je potrebno promicati toleranciju (npr. regije u prošlosti zahvaćene ratom, regije sa snažnim ili brojnim manjinama…). Glavni ciljevi ostaju komuniciranje s učenicima, promicanje tolerancije te ukazivanje na pogreške iz prošlosti s namjerom da se više ne ponove ne bismo li izgradili bolji i skladniji svijet.

Sva Edukacijska jutra organizirana u gradovima izvan Zagreba namijenjena su učenicima osnovnih škola, a vodi ih Branko Lustig. Tijekom 2010. godine Edukacijska jutra održana su u Velikoj Gorici (8. lipnja, 275 prisutnih učenika), Osijeku (16. rujna, 350 učenika) i Varaždinu (30. rujna, 250 učenika) uz prikazivanje filma „Dječak u prugastoj pidžami“.