Dan svetog Jurja Mučenika
- proštenje u Svetom Jurju u Trnju

23. travnja 2014.

Biskup posjetio jedan od svojih toplih domova


            Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je središnje euharistijsko slavlje u prigodi Dana župe Sveti Juraj u Trnju, u narodu
poznatog kao Đurđevo. Iako je bio radni dan na Svetoj misi bilo je mnogo vjernika, a zahvaljujući suradnji Osnovne škole Hodošan i župe Sveti Juraj u Trnju  najbliže oltaru mjesta su zauzeli svi vjeroučenici iz Hodošana, Palinovca i Svetog Jurja u Trnju predvođeni ravnateljem Ivanom Barićem te učiteljicama i učiteljima koji tog dana imaju radni dan u OŠ Hodošan. Naime, u zadnjih dva mjeseca OŠ Hodošan više puta je radila u subotu i nedjelju, puni doprinos događajima dali su svi: roditelji, djelatnici i učenici. Ostvareni su visoki odgojni, obrazovni, natjecateljski, i na kraju, financijski rezultati pa se na Jurjevo nakon redovite nastave organizirao posjet cijele škole župnom središtu. Učenici su autobusima bila prevezeni do Župne crkve, malo razgledali bogatstvo štandova i uz pratnju učitelja ušli u crkvu.

        

            Odazvali su se uvijek brojni i spremni mladi ministranti, a župni zbor pod vodstvom kantora Nenada Glavaka pratio je Misu već uobičajeno lijepo i točno. Prikaz darova priredila je s učenicima Područne škole Sveti Juraj u Trnju vjeroučiteljica Valerija Štampar. Propovijed biskupa Mrzljak bila je jednostavna i razumljiva djeci. Govorio je o danima nakon uskrsnuća Isusa, o liku svetog Jurja Mučenika, govorio je o proglašenju svetima pape Ivana Pavla II. i pape Ivana XXIII. (op. raw: popularni poljski papa Ivan Pavao II. (1978.-2005.) i papa Ivan XXIII. (1958.-1963.), zvan i 'dobri papa', smatraju se dvama najutjecajnijim osobama modernog katoličanstva). Nije propustio pohvaliti našu vjeronaučnu ekipu (prvake na županijskoj i međužupanijskoj razini i 6. u državi) i utješiti ih „da su suci uvijek krivi za sve“.


Nakon izlaska iz crkve djeca su uglavnom otišla u pripremljene automobile svojih roditelja i rodbine, a šarene štandove posjetila su kasnije. Vidjelo se to u popodnevnim igrama na poznatim seoskim mjestima za igru,  naročito brojna i igračkama naoružana bila su djeca u parku u centru Donjeg Pustakovca. 
(raw, snimio Tomislav Horvat)