Spašeni životi i obranjena materijalna dobra

Dunjkovec, 14. svibnja 2014.

Da zlo nikad ne spava doznajemo mnogo puta tijekom života. Ali kad je prirodi dosta i kada se ljudska nepažnja spoje tada stradavaju oni najmlađi. Ovaj puta nad glavama mnoge djece sručila se trostruka nevolja! No, u požaru, po vjetru i kiši spašena su djeca iz PŠ Dunjkovec! Najugroženije u život vratili su članovi ekipe podmlatka Crvenoga križa OŠ Hodošan, a materijalna dobra sačuvali naši vatrogasci.

            Povodom Mjeseca zaštite od požara, u srijedu, 14. svibnja  2014. s početkom u 12,00 sati, u Osnovnoj školi Nedelišće – Područnoj školi Dunjkovec održana je vatrogasna vježba. Sudjelovala su dobrovoljan vatrogasna društva iz Dunjkovca, Slakovca, Pretetinca i Profesionalna vatrogasna postrojba iz Čakovca. Vježbom je rukovodio: zapovjednik DVD-a Dunjkovec Siniša Novak, a glavni pomagači bili su predsjednik DVD Slakovec Josip Senčar, zapovjednik DVD Pretetinec Nino Gašparlin i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Čakovec.

Tijekom uzbune i početka gašenja požara kod kuhinje od strane više DVD-a Zajednice DVD-a općine Nedelišće izvedena je evakuacija svih učenika iz prostora škole. Evakuaciju su prema planu izvršili djelatnici PŠ Dunjkovec: učiteljice i učitelji Višnja Špicar, Gordana Crnčec, Melanija Šalamon i Mladen Trstoglavec, kuharica Branka Varga i spremačica Suzana Marčec.

Nakon evakuacije ustanovljeno je da je nekoliko učenika ozlijeđeno i zarobljeno u prostorima zahvaćenim vatrom. Ekipa posebno opremljenih vatrogasaca pronašla ih je u prostorima škole i uspješno iznijela dalje od zapaljene škole. Teže „ozlijeđene“ učenice bile su Lucija Pokrivač i Hana Novak (prijelom i opekline), a Josip Mikulan koji je bio dugo u besvjesnom stanju.

            Tada je nastupila ekipa prve pomoći OŠ Hodošan koja se vraćala s državnog natjecanja u Novom Vinodolskom (9. mjesto u Hrvatskoj!). Uigrani pomladak činile su: vođa ekipe Glorija Srpak i članice Ana Sinković, Nina Dominić, Petra Tomašek, Karmela Vadlja i Karla Hajdinjak. Za realni prikaz ozljeda pobrinuo se ravnatelj OŠ Hodošan, zastupnik HCK za Međimursku županiju i volonter Ivan Barić. Tehničku podršku pružili su djelatnici Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec, ravnateljica Nada Špoljarić, Sanja Goleš i Željko Kamenar.

            Prvu pomoć odlično su ocijenili svi sudionici vježbe i nazočni tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Dragutin Trupković, predsjednik DVD-a Dunjkovec Franjo Soldat i ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić. Mlade humanitarke nije u radu prekinuo ni jak vjetar niti golemi (istina umjetni) pljusak koji je dolazio iz navalne cisterne JVP Čakovec. Vođa ekipeGlorija Srpak je Josipu Senčaru dala puno izvješće o spašavanju učenika. Naravno, njena ekipa nagrađena je okrjepom, a prijevoz do kuće im je organiziralo Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec. Učenici PŠ Dunjkovec dugo će pamtiti požar, vjetar i kišu, a kroz sljedeće vježbe evakuacije, gašenja i prve pomoći naučiti kako sačuvati živote i materijalna dobra. (iwo)