Informativni glasnik Općine Donji Kraljevec broj 13

24. prosinca 2014.

24 stranice posvećenih radu ustanova i udruga

24 stranica posvećenih radu ustanova i udruga

13. broj Informativnog glasila Općina Donji Kraljevec

Tradicionalno, pred sam Božić, na vaša vrata dolazi Informativni glasnik Općine Donji Kraljevec, publikacija čiji je cilj pregled aktivnosti same Općine Donji Kraljevec kao lokalne samoupravne jedinice i svih udruga i ustanova koje participiraju u proračunu Općine. Naime, javnom objavom prihoda i rashoda, aktivnosti, uspjeha i planova u radu svaka bi se udruga odužila svojoj sredini koja ih financira. Opravdala bi ulaganja u svoje postojanje, a općinske vlasti znale bi koga treba nagraditi za aktivnost, uspjehe i javnost u radu.

Uobičajene poteškoće počele su prihvaćanjem posla. Nakon što se za broj 12 bez konsultacija s uobičajenom ekipom za izdavanje Glasnika posao prepustio drugim osobama odluka urednika došla je „preko koljena“. U par dana prenijeli su se podaci iz općinskih računala, uspostavio okvir i počelo naknadno skupljanje priloga.  Većina priloga pisano je na isti način kao i u prvom broju pa su tekstovi zahtijevali stavljanje imea ispred prezimena, brisali su se prekobrojni zarezi, rječce „te“ i skraćivali tekstovi u dijelu nagomilanih čestitki.

Glasnik je uredio Ivan Barić, magistar primarnog obrazovanja iz Svetog Jurja u Trnju. Urednički posao sastoji se od obrade fotografija, korekture, montaže i rada sve do samog puštanja u strojeve tiskare. U lektoriranju tekstova pomogle se učiteljice OŠ Hodošan Mirjana Štrok, dipl. učiteljica i Sandra Premuš – Lepen, prof. Urednik odgovara za neke detalje u tekstovima koje je namjerno ostavio jer su dio našeg “folklora“.

U Glasniku 13 o svom radu govori čak 45 udruga i mjesnih odbora, ustanova i pojedinaca. Objavljeno je obraćanje načelnika Miljenka Horvata, a drugi pozvani pojedinci nisu se oglasili. Objavljeno je 112 fotografija, 11 logoa, dva grba i jedna karta. Ovo navodimo jer je prošlogodišnjem Glasniku bilo 50 fotografija formata. Naslovnicu krase djeca vrtića u hodošanskoj školi te simboli našega kraja - jabuke i cvijeće. Ipak smo „Vrt Hrvatske“!

Već 2010. prijedlog urednika bio je da se tiskano izdanje pretvori u elektronsko, da o radu udruga izvještava općinska internetska stranica. Obvezno bi trebalo pisati i o proizvodnim tvrtkama, uspješnosti gospodarstva na našem području i pojedincima koji su uzor našoj sredini. Uspješne srednje i male tvrtke, obrtnici i umjetnici u konačnici rade za sve nas. Naravno, za taj posao bi trebao cjelogodišnji rad pojedinca ili općinske službe za informiranje.

Odlučeno je ipak da opet izađe tiskana verzija, sa sadržajem kao i prethodnih 12 brojeva. U vašim je rukama korektno, u najboljoj namjeri rađeno djelo. Sretan i blagoslovljen Božić, zdravu, uspješnu i dostojanstvenu novu 2012. godinu želi vam vaš urednik Ivan.