Projekt "Čitamo i mi - u obitelji svi"

Školska godina 2014./15. - od 30. studenoga 2014.  do  30. lipnja 2015.

 

            Već treću godinu naša škola sudjeluje u nacionalnom projektu Čitamo i mi, u obitelji svi koji je pokrenula Hrvatska mreža školskih knjižničara. Temeljni cilj projekta je povećati djetetov interes za čitanjem. U projekt sudjeluju učenici 3.razreda OŠ Hodošan, PŠ Palinovec i PŠ Sveti Juraj u Trnju. Svakog petka jedan učenik nosi ruksak s osam knjiga kući, a iduće srijede vraća u školu te prvih 15 min. na satu hrvatskog jezika prepričava lijepe doživljaje. U  našem ruksaku matične škole se nalaze knjige iz različitih područja: Maša i muzej; Veliki pothvat; Život je lijep; Nemoj nikome reći; Mali majmun u velikoj brizi; Promotri, zavoli, čuvaj; Povezani s djetetom; Abeceda osjećaja; Ne bi želio biti vojnik Aleksandra Velikog.  

Drugi ruksak putuje kod učenika PŠ Palinovec, a od drugog polugodišta putuje kod učenika PŠ Sveti Juraj u Trnju. U tom ruksaku su ove zanimljive knjige: Maša i nova učenica; King Kong; Tata kaj je to velika nužda; Vilinski trik; Prva knjiga znanstvenih pokusa; Restitucija – preobrazba školske discipline; Kratke aktivnosti za rad nakon čitanja; Ne bi želio biti polarni istraživač. U tih pet dana koliko je ruksak u obitelji, svakog dana svi članovi obitelji odvoje su najmanje 30 min.za čitanje i komentirajte pročitanog. Ovim projektom se nastoji potaknuti na čitanje sve članove obitelji jer najbolji čitači su djeca iz obitelji gdje se puno čita. U ruksaku se nalazi i bilježnica dojmova u koju učenici bilježe dojmove o pročitanom.

            Početkom studenoga održani su roditeljski sastanci u OŠ Hodošan, PŠ Palinovec i PŠ Sveti Juraj u Trnju. Knjižničarka Lidija Kovačić Faić je predstavila projekt  roditeljima i razrednicama Katarini Barić, Sanji Rašan i Ljiljani Kralj. Učenici su nestrpljivo iščekivali petak 14.11.2014. kad su konačno stigli ruksaci puni prekrasnih knjiga. Svi koji su imali ruksak su oduševljeni knjigama, a oni koji još nisu  jedva čekaju kada će knjige stići do njih.  Tijekom zimskih praznika i ruksaci su bili na praznicima. Budući da je ruksak završio svoje putovanje u PŠ Palinovec, prvi petak nakon praznika započeo je svoje putovanje u PŠ Sveti Juraj u Trnju. U OŠ Hodošan je nastavio putovati 3.h razredom.

(Knjižničarka Lidija Kovačić Faić)