Promocija učitelja mentora

15. listopada

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicu u Zagrebu u zvanje učitelja mentora promovirano je dvoje naših učitelja: Katarina Barić, učiteljica razredne nastave i Denis Kirić, učitelj engleskoga jezika.

Ovo su prvi naši učitelji koji su imali hrabrosti, volje i znanja završiti ovaj zahtijevan program upravo u našoj školi. Zvanje mentora drugim školama dosad su stekli Kristijan Ovčarić, učitelj tehničke kulture (OŠ Štrigova), Damir Kovačić, učitelj informatike (OŠ Štrigova) i Sanja Rašan (OŠ Goričan)

Promocija najboljih i najkvalitetnijih odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u položajno zvanje mentora održana je 15. listopada 2015. godine na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicu u Zagrebu. Promoviranima su uputili čestitke i uručili odluke o napredovanju u zvanju Jadranka Žarković-Pečenković, prof, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

- Raditi s učenicima je divno ispunjavajuće iskustvo, ali teška i odgovorna zadaća, koja u društvu, nažalost, često nije dovoljno cijenjena. Vi ste entuzijasti koji s mnogo strasti, truda, zalaganja i ljubavi pristupate svome poslu. Ne doživljavate to samo kao posao, nego i poziv koji živite punim srcem – poručila je promoviranima Jadranka Žarković-Pečenković i pozvala ih da i dalje nastave svojim primjerom biti uzor mladim generacijama. Podsjetila je da u sustavu obrazovanja plaće odgojitelja, učitelja i nastavnika nisu velike. - Mali poticaj predstavljaju dodaci na plaće promoviranima u zvanju. To je simboličan način da se sustav oduži vama koji ste najbolji i najkvalitetniji u svome području - istaknula je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Izazovi koji se stavljaju pred odgojno-obrazovne radnike svaki su danom sve veći i od njih se traži značajan angažman i zalaganje. Promovirani pokazuju da se spremno nose sa svim izazovima i novima zadaćama, a to mogu samo zahvaljujući naporima koje ulažu u osobni profesionalni rast i razvoj te stjecanje novih kompetencija. - Kvalitetno obrazovanje nemoguće je bez sposobnih, stručnih i motiviranih odgojno-obrazovnih radnika i zato se napredovanjem u zvanju želi nagraditi najbolje u sustavu - naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković.

Svečanom promocijom Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta žele pokazati da je rad odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, posebno onih koji se ističu svojim zalaganjem i radom s djecom i učenicima, prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav cijeni. Čestitke promoviranima uputio je prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, u ime nadležnog ministarstva. - Promocija nastavnika je promocija napredovanja u zvanju, ali istovremeno predstavlja i promociju vrijednosti koje kroz obrazovni sustav prenosimo na nove generacije i koje proklamiramo u hrvatskom društvu – istaknuo je Roko Andričević i zahvalio svim promoviranim na trudu, radu i ustrajnosti, kao i uloženim naporima na unapređenju sustava. Promovirani, najbolji odgajatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici, jamstvo su uspjeha, zaključio je zamjenik ministra Roko Andričević.

U zvanje mentora promovirano je 352 odgojno-obrazovnih radnika. U predškolskim ustanovama odluku o napredovanju dobilo je 27 odgojitelja i stručnih suradnika, u osnovnim školama 207 učitelja i stručnih suradnika, a u srednjim školama i učeničkim domovima 118 nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja. U ime svih promoviranih Agenciji za odgoji i obrazovanje i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zahvalila je Dinka Babić, stručna suradnica logopedinja iz Dječjeg vrtića Velika Gorica. Biti promoviran odgojno-obrazovni radnik može samo čovjek koji ima viziju i budućnost, naglasila je. - Svima bi trebalo biti jasno kolika je odgovornost na odgojno-obrazovnim djelatnicima. Zajedničkim radom možemo učiniti ne samo vrtić, osnovnu i srednju školu po mjeri djeteta već i Hrvatsku po mjeri čovjeka – kazaka je Dinka Babić.

Promoviranima je čestitke uputila i dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, istaknuvši da je svečana promocija potvrda njihove izvrsnosti i zalaganja čime doprinose razvoju struke, odgojno-obrazovnog sustava i društva u cjelini. Svečanost promocije glazbenim je nastupima uveličao dječji zbor učenika OŠ Izidora Kršnjavog i plesnim nastupom Tea Cvetan, učenica Škole suvremenog plesa Ane Maletić.