Dan osloboiđenja Međimurja

6. travnja 2016.

 

Na današnji dan, 6. travnja 1941. godine Međimurje je oslobođeno od mađarskog  i njemačkog nacističkog okupatora. Središnji program održan je na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju gdje su izaslanstva Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec položile zajednički vijenac, a pored Društva antifašista, pridružilo im se i Društvo Josip Broz Tito iz Donjeg Kraljevca.

Učenici Područne škole Sveti Juraj u Trnju prisustvovali su obilježavanju Dana oslobođenja Međimurja na Spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju, jedine zajedničke grobnice poginulih partizana u Međimurju.


U prigodnom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je u partizanskim jedinicama bilo je mnogo Međimuraca, koji su, ne mireći se mađarskom ankesijom, otišli u partizane. “Oni su dio duge slavne liste naših predaka koji su se stoljećima borili protiv stranih zavojevača i okupatora, vođeno željom da Međimurje svoju sudbinu dijeli isključivo s ostatkom hrvatskog naroda. Na toj listi su i Zrinski, i doktori Vinko Žganec i Ivan Novak, na njoj su znani i neznani branitelji iz Domovinskog rata, na njoj su i međimurski partizani. “, naglasio je župan Posavec, te dodao da je ta “naša sudbina i borba za oslobođenje jedan od argumenata zašto Međimurje ima posebni identitet i zašto u budućem preustroju mora ostati županija.”

Župan je govorio i o ponovnom svojatanju Međimurja o čemu u posljednje vrijeme ponovno govore ne političke snage u susjednoj Mađarskoj. “Mi Međimurci znamo što donosi mađarski fašizam, te ćemo stalno upozoravati i prisjećati se kakva stradanja je našim precima donio. Nekim političkim snagama u Hrvatskoj koje umanjuju antifašističku borbu pridavajući joj isključivo komunističko-revolucionarne odrednice, to nije jasno, jer ne shvaćaju da je rezultat te borbe i to što su danas Međimurje, Istra, Baranja i Zadar dio Hrvatske.“, završio je Posavec.

Osim njega, u Svetom Jurju u Trnju govorili su i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i predsjednik Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Zvonimir Golub. On se osvrnuo na činjenicu da još uvijek postoje devastirani spomenici stradalima u 2. svjetskom ratu, te je pozvao sve mjerodavne da ta obilježja obnove.