Ne dvoji nego smeće odvoji

5. svibnja 2016. - predavanja u sve tri naše škole

U četvrtak 5.  svibnja 2016.  PŠ  Palinovec posjetila je djelatnica preloškog Gradskog komunalnog poduzeća PRE–KOM  Tihana Jelačić i održala nam predavanje o važnosti odvajanja odpada u posebne spremnike. Papir u plave, plastika u žute, staklo u zelene, metal u sive, bio otpad u smeđe, opasan otpad u crvene, a ostali otpad u crne spremnike. Tako odvojeni otpad može se ponovo reciklirati, tj. preraditi. Na taj način čuvamo svoj okoliš i štedimo. Sve smo to već učili na satovima prirode i društva, ali uvijek je dobro ponoviti.

Zanimljivo nam je bilo kad je svaki od nas dobio neki predmet i morao odrediti u koji spremnik mora ići. Iznenadili smo se da omot od čokolade nije papir nego plastika. Kvizom znanja pokazali smo koliko znamo o skupljanju i sortiranju otpada te važnosti recikliranja. Osim toga djelatnica nam je govorila koje sve zgrade i strojeve ima njihovo poduzeće, čime se sve bave i što još planiraju. Svakome od nas podijelila je penkale i male čokoladice na kojima piše PRE–KOM.

Razveselila nas je kad nam je rekla da je Međimurska županija najnaprednija županija u Hrvatskoj koja pravilno odvaja, skuplja i prerađuje otpad. Bili smo jako ponosni. Shvatili smo da se svi moramo truditi da tako i ostane. Odlučili smo da ćemo se držati slogana poduzeća PRE –KOM ,,Ne dvoji nego smeće odvoji''.

David Sabol, 4.p