Dan voda u pogonima LPT-a Prelog

22. ožujka 2017.

 

mala foto izložba

Osnovna škola Hodošan nastavlja s redovitim posjetima proizvodnim pogonima kako bi se na mjestu samom upoznali s različitim vrstama zanimanja i usmjeravali se ka budućem zvanju. Svjetski dan voda bio je odlična prilika za još više saznanja o proizvodnji u Međimurju ali se cijeli posjet tvrtki LPT-u Prelog najviše usmjerio na zaštitu okoliša i zdravlja radnika u proizvodnim pogonima. Svojevrsno nagradno putovanje osigurano je za članove grupe Mladih biologa, predstavnika i zamjenika razrednih odjela te nagrađene grupe učenika koja ove školske godine može besplatno na svaku terensku nastavu i školsko putovanje izvan redoviti izleta i ekskurzija.

Društvo L&P Tehnologije d.o.o. (skraćeno LPT), sa sjedištem u Prelogu, osnovano je 2000. godine u  vlasništvu multinacionalne korporacije Leggett & Platt, čije se sjedište nalazi u američkom mjestu Carthagi. Leggett & Platt vodeći je svjetski proizvođač žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja, koji danas zapošljava više od 19.000 djelatnika u više od 140 tvornica u 18 zemalja širom svijeta. LPT u Prelogu danas ima ukupno 258 zaposlenih, od čega 193 u proizvodnji žičanih jezgri, a 65 u proizvodnji strojeva. U tijeku je gradnja više hala što nosi zapošljavanje novih stotina radnika.

Učenike su na dolasku pozdravili  prokurist (division controler) Kristijan Babić i generalni direktor Davor Gečić. Vodstvo proizvodnim pogonima i predavanja o zaštiti okoliša na radnom mjestu i vodi omogućili su voditelj projekta Eko-inicijativa - sustavno upravljanje okolišem Mario Matić i poslovođa pogona proizvodnje žice Franjo Zrna. Projekt Eko-inicijativa ugrađen je u svakodnevno poslovanje tvrtke. Učenici su se na svakom koraku upoznali kako se čuva zdravlje radnika, kako se sigurno kreće po označenim zonama, kako se sortira otpad, kako se čuva opasni otpad i na kraju zašto se zapravo sve to radi. Učenici završnih razreda imali su prilike upoznati nova zanimanja. Pažnju je izazvao prvi stroj od kojeg je sve u LPT-u Prelog počelo i koji još dela i prede, tj. proizvodi u društvu najsuvremenijih strojeva.

Tijekom prezentacija vezanim za Svjetski dan voda u restoranu učenici su prikladno počašćeni. Prijevoz do Preloga omogućila je tvrtka je Ivo-express, a pratnju su činili pedagoginja Jelena Sobočan Tkalčec, ravnatelj Ivan Barić i vozač Vlado Vurušić.

 

Društvo L&P Tehnologije d.o.o. (skraćeno LPT), sa sjedištem u Prelogu, osnovano je 2000. godine kao društvo kćer u 100% vlasništvu multinacionalne korporacije Leggett & Platt, čije se sjedište nalazi u Carthage, Missouri, USA. Leggett & Platt vodeći je svjetski proizvođač žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja, koji danas zapošljava više od 19.000 djelatnika u više od 140 tvornica u 18 zemalja širom svijeta. Dionice kompanije Leggett & Platt (Leg) kotiraju na NYSE, a značajan je i podatak da je dionica kompanije uvrštena i u burzovni indeks S&P 500.

LPT danas ima ukupno 258 zaposlenih, od čega 193 u proizvodnji žičanih jezgri, a 65 u proizvodnji strojeva. U 2009. godini ostvaren je ukupni prihod od 157 milijuna kuna, od čega 88% u izvozu. Od samog početka poslovanja društvo ostvaruje godišnji rast prihoda od preko 15% a taj godišnji porast ostvaruje se skoro u potpunosti u izvoznom dijelu.

U programu žičanih jezgri LPT danas ima status najvećeg hrvatskog, ali i regionalnog proizvođača različitih tipova žičanih jezgri za madrace i namještaj. U 2009. godini preradili smo više od 11.000 tona žice i proizveli više od 1.000.000 žičanih jezgri različitog tipa, dimenzija i namjene. Plan za 2010. godinu je doći do 1.400.000 komada. Osim prodaje u Hrvatskoj, izvozili smo u skoro sve zemlje EU, Australiju, Novi Zeland, SAD, Rusiju, Litvu, Estoniju, Cipar, zemlje Bliskog istoka, itd.

U dijelu strojogradnje postoji nekoliko proizvodnih programa od kojih je financijski najznačajniji program strojeva i opreme za proizvodnju madraca, koji se pod imenom Gateway prodaju u cijelom svijetu. Osim tog programa proizvodimo i strojeve, opremu i dijelove za strojeve za proizvodnju žičanih jezgri koje proizvodimo isključivo za sestrinske kompanije širom svijeta.

Vrlo bitan dio našeg današnjeg poslovanja je naš istraživačko razvojni tim u kojem se nalazi 15-ak visoko kvalificiranih i iskusnih stručnjaka iz područja strojarstva i elektrotehnike koji trenutno rade na 10-tak različitih projekata u okviru naše djelatnosti. Kontinuirana i značajna ulaganja u istraživanje i razvoj nisu bila uzaludna, pa su danas LPT, njegovi zaposlenici i suradnici autori nekoliko patenata koji su zaštićeni u cijelom svijetu.
 

  Uz neprestano tehnološko unapređivanje proizvodnje nabavom trenutno najsuvremenije opreme i strojeva i vlastitim razvojem strojeva i opreme, LPT kroz stipendije, obuku i različite tečajeve neprestano ulaže u vlastite kadrove i njihovu edukaciju, kako bi društvo ali i svi naši poslovni partneri mogli dugoročno računati na kvalitetan tim stručnjaka različitih profila koji će biti u stanju uspješno prepoznati, projektirati i realizirati njihove ili vlastite ideje, kako gotovih proizvoda, tako i strojeva i opreme za njihovu proizvodnju.

Rad djelatnika društva LPT d.o.o. dodatno je priznat uručenjem nagrade Županijske komore HGK, Zlatna kuna, za ostvareni poslovni rezultat iz 2006. Godine te nacionalna nominacija HGK za Zlatnu kunu za srednja poduzeća, za 2007. godinu. Osim toga dobitnici smo nagrade Zlatni ključ, društva Hrvatskih izvoznika, kao najveći izvoznik u Brazil u 2008. godini i najveći izvoznik u Francusku u 2009. godini.

Tijekom travnja 2008. Društvo je završilo izgradnju i preselilo u nove proizvodno-skladišne prostore veličine preko 15,000 m2, u novoj gospodarskoj zoni Prelog-Sjever. Vrijednost investicije jest oko 70 milijuna kuna. Tvrtka je time dobila veliko priznanje od strane vlasnika, kao prvo greenfield ulaganje matične kompanije u Europi od 1997. godine, od kada su počele njihove značajnije akvizicije u široj regiji. Ovo je dokaz povjerenja koje su domaći radnici predvođeni domaćim menadžmentom tvrtke stekli kod menadžmenta matične korporacije Leggett & Platt, Inc.

Tijekom svibnja 2016 godine dobili smo odobrenje za izgradnju dodatnih 7.500 m2 proizvodno skladišnog prostora na istoj lokaciji. Planirana vrijednost građevinskog dijela investicije (bez opreme i strojeva) je 30 milijuna kuna, a radovi će početi početkom rujna 2010. godine.