Promocija učitelja mentora

13. travnja 2017.

U zgradi Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u zvanje učitelja mentora biologije promovirana je naša učiteljica Kristina Vrabec, učiteljica prirode i biologije.

Ona spada u učitelje koji su imali hrabrosti, volje i znanja završiti ovaj zahtijevan program upravo u našoj školi. Zvanje mentora u našoj školi stekli su učiteljica razredne nastave Katarina Barić i učitelj engleskoga jezika Denis Kirić, a u drugim školama zvanje mentora stekli su Kristijan Ovčarić, učitelj tehničke kulture (OŠ Štrigova), Damir Kovačić, učitelj informatike (OŠ Štrigova) i Sanja Rašan (OŠ Goričan).

Svečana promocija najboljih i najkvalitetnijih odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja u položajno zvanje mentora i savjetnika održana je 13. travnja 2017. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Agencija za odgoj i obrazovanja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja unaprijedili su u više položajno zvanje ukupno 676 odgojno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova.

Odluke o promociji u zvanje mentora i savjetnika te čestitke najboljima uputili su Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, mr. sc. Hrvoje Šlezak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja i prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja.

Svečana promocija poseban je dan u profesionalnoj karijeri svakoga odgojno-obrazovnog radnika, istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Uz čestitke na promaknuću i zahvalu za predan i odgovoran rad s učenicima kazala je da su promaknuti odgojno-obrazovni radnici entuzijasti, koji s mnogo strasti, truda, zalaganja i ljubavi pristupaju svome poslu.

– Promovirani pokazuju da se spremno nose sa svim izazovima i novima zadaćama, a to mogu samo zahvaljujući naporima koje ulažu u osobni profesionalni rast i razvoj te stjecanje novih kompetencija. Iako je učiteljski poziv u našem društvu još uvijek podcijenjen i neadekvatno nagrađen, promaknuće u zvanje mentora je mala i simbolična nagrada najboljima – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u svome je obraćanju istaknuo važnost odgojno-obrazovnih radnika kao nositelja promjena u odgojno-obrazovnome sustavu. – U vrijeme kada vidimo puno izazova pred svima koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu, kada se traži se sve više umijeća, kompetencija i zalaganja, vi promovirani pokazujete da se spremno nosite s izazovima svojih poziva i da ustrajno ulažete u vaš osobni razvoj i profesionalni rast. Svima vama koji ste odabrali ovaj poziv želim još jednom čestitati što iz generacije u generaciju neiscrpno, hrabro, srčano i predano težite oplemenjivanju mladih umova željnih znanja i iskustva – kazao je ministar Barišić.

Rad odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja koji su promovirani vrednovali su njihovi ravnatelji i savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje prema kriterijima Pravilnika o načinu i uvjetima napredovanja u struci i promicanju u položajna zvanja odgojitelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima odnosno Pravilnika o napredovanju učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu.

Da su svjesni odgovornosti i obveza koji su pred njima, istaknuli su u završnoj zahvali u ime svih promoviranih Ana Magaš, učiteljica hrvatskoga jezika iz OŠ J. J. Strossmayera, Đurđenovac, promovirana u zvanje učitelj mentor i Dario Österreicher, stručni suradnik pedagog, iz II. gimnazija Osijek, promoviran u zvanje stručnog suradnika savjetnika. – Biti učitelj velika je privilegija, ali i odgovornost. Naš je zadatak svakodnevno dosljedno prenositi prave ljudske vrijednosti i prenositi ih našim učenicima da bi izgradili temelje za sigurnu i sretnu budućnost – istaknula je Ana Magaš.

Svečane promocije glazbenim nastupima uveličali su učenici Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba i Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta.